Hrvatska da se suoči sa zločinačkim karakterom rata

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska da se suoči sa zločinačkim karakterom rata"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je kao provokaciju izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da pravda nije stigla one koji su osmislili ideju o "Velikoj Srbiji" i poručio da hrvatski narod mora da se suoči sa zločinačkim karakterom takozvanog Domovinskog rata.

- Prava istina je da pravda nije stigla Franju Tuđmana i njegove saradnike jer su se zalagali za ideju etnički čiste hrvatske države - istakao je Linta i naglasio da takozvani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Domovinski rat nije bio nikakav oslobodilački i obrambeni rat već "udruženi zločinački poduhvat čiji je primarni cilj bilo proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta".

- O tome je svoj sud dalo i Pretresno veće Haškog tribunala i Međunarodni sud pravde u Hagu, a to što je neko moćan u međunarodnoj zajednici izvršio pritisak na Žalbeno veće Haškog trubunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač i akcija "Oluja" proglasi legitimnom akcijom, ne menja suštinu stvari - naglasio je Linta, u saopštenju dostavljenom medijima.

- Grabar Kitarović i hrvatski narod moraju da se suoče sa zločinačkim karakterom takozvanog Domovinskog rata, da procesuiraju naredbodavce i izvršioce za brojne zločine nad Srbima, vrate oteta imovinska i druga prava proteranim Srbima i priznaju i srpske, a ne samo hrvatske žrtve - istako je Linta.

Linta preporučuje predsednici Hrvatske da pažljivo pročita knjigu prvog ministra unutrašnjih poslova u Tuđmanovnoj Vladi i jednog od osnivača HDZ-a Josipa Boljkovca "Istina mora izaći van.

 U navedenoj knjizi Boljkovac nizom činjenica potvrđuje ključnu rečenicu iz govora Tuđmana na Trgu Bana Jelačića iz maja 1992. godine da rata u Hrvatskoj ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela, napomenuo je Linta.

On je naglasio da je suočavanje hrvatskog naroda sa istinom o građanskom ratu jedan od preduslova međusobnog uvažavanja i poštovanja i uspostave trajnog mira na području zapadnog Balkana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.