Hiljade očajnika hrle u Nemačku

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2015, 06:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade očajnika hrle u Nemačku

Više desetina autobusa, punih žitelja Rožaja, Pljevalja, Bijelog Polja, Plava i drugih mesta sa severa Crne Gore(južnog Sandžaka) otputovalo je poslednjih dana, uglavnom preko novopazarskih autoprevoznika, u Nemačku, samo retki produžili su u Luksemburg, Belgiju, Holandiju i skandinavske zemlje.

Među onima koji odlaze najviše je Bošnjaka. Najveća gužva i najviše suza na autobuskim stanicama u ovim gradovima viđeno je uoči Prvog maja, kada su autobusi odlazili i bukvalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << - jedan za drugim.

Odlazile su cele porodice, iz gradova i sela, tvrdeći da ih u beli svet teraju: beda, velika nezaposlenost, male plate i bezperspektivnost. Neki su isticali da su prodali poslednju kravu, kola ili su od komšija i rođaka pozajmili evre da bi se domogli Nemačke.

- Radim u jednoj privatnoj trgovini i mesečno zarađujem 150 evra kojima ne mogu da prehranim ni sebe, a kamoli petočlanu porodicu. Prijatelji iz Hanovera savetovali su mi da krenem, ne znam šta me čeka u Nemačkoj, možda će nas i vratiti, ako ostanemo sigurno će nam biti bolje, jer u Rožajama nemamo nikakve perspektive - kaže Sinan H. koga srećemo na autobuskoj stanici u Novom Pazaru.

Prema informacijama nevladinih organizacija sa severa Crne Gore svi putevi vode uglavnom u Donju Saksoniju u gradove Gosler i Braunšvajg, južno od Hanovera, koji navodno primaju došljake iz Crne Gore i drugih država na Balkanu.

U Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima i Plavu tvrde da Oliver Junk, gradonačelnik Goslera, nekada rudarskog grada, koji pati od manjka stanovnika, poziva azilante iz drugih gradova u Nemačkoj da dođu u ovaj grad kome su navodno potrebni kadrovi svih profila.

- Naši koji su otišli javljaju da će se ulazak u Nemačku odobravati još kratko i da oni koji traže azil dobro prolaze i imaju solidna primanja, zbog toga sam odlučio da za 1.000 evra prodam mog starog golfa i sa porodicom krenem u neizvesnost, ne znam šta me čeka u Nemačkoj, pokušaću da se dokopam tog Goslera i tražim azil, a potom, kako nam bog da - ističe Muharem D. iz Plava koji preko Novog Pazara odlazi trbuhom za kruhom.

Crna Gora ostaje bez ljudi: Beže i sa severa i sa juga

Nevladina organizacija Evromost iz Rožaja upozorava da hiljade ljudi ostaje bez posla i da spas traže u Nemačkoj i drugim zemljama Evropske unije. Po podacima ove NVO od Nove godine u Nemačku je sa severa Crne Gore otišlo više od 3.500 žitelja, a samo uoči Prvog maja, za pet dana, više od 700.

Na severu Crne Gore strahuju da bi pravi egzodus mogao uslediti tokom juna, odmah posle završetka školske godine.

- Još stotine porodica želi u Nemačku ili neku drugu evropsku zemlju, čim deca završe školu prvim autobusom krenuće put Hanovera koji je postao neka vrsta prihvatnog centra za nevoljnike iz južnog Sandžaka - kaže jedan od žitelja Rožaja koji se takođe sprema na put.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.