Grupa Sarajlija pokušala da sruši krst iznad Sarajeva

Izvor: Studio B, 22.Sep.2014, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa Sarajlija pokušala da sruši krst iznad Sarajeva

Desetak Sarajlija je prošle noći pokušala da sruši krst koji je pre dva dana postavljen na Zlatištu, iznad Sarajeva.

Kako piše sarajevski "Dnevni avaz", reagovala je policija Republike Srpske, i uhapšila šest osoba. Na Zlatištu iznad Sarajeva koje teritorijalno pripada Republici Srpskoj, u noći između subote i nedelje je postavljen metalni krst visok 10 metara.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić je kazao da je krst "spomen-obeležje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u znak sećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba".

Postavljanje krsta nad Sarajevom izazvalo je oštre reakcije građana glavnog grada BIH, političkih predstavnika Federacije BiH i međunarodne zajednice.

Političke partije u Federaciji BiH smatraju da je podizanje krsta iznad Sarajeva preizborna politička igra na koju ne treba nasedati. Služba visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) osudila je postavljanje krsta i saopštila da se "verski simboli se ne smeju koristiti da bi se namerno inicirala međunacionalna napetost".

"Štaviše, udruženja i verske zajednice treba da rade na pomirenju", navodi OHR. I članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije su osudili postavljanje krsta iznad Sarajeva ocenivši da je to "korak unazad na putu za osiguranju trajnog mira, suživota i međusobnog uvažavanja, te nastojanja da se osigura jednakost i ravnopravnost svih građana na celoj teritoriji BiH".

Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila postavljanje krsta jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ranije zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodeli lokalnim vlastima u Republici Srpskoj za postavljanje krsta kao spomen obeležja.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Nema govora o uklanjanju krsta na Zlatištu

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Sep.2014

BANJALUKA - Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske osudilo je izjavu člana Glavnog odbora Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Radomira Kezunovića da postavljanje krsta na Zlatištu predstavlja "zloupotrebu simbola hrišćanstva" i istaklo da nema govora o uklanjanju spomen-krsta..."Oni nikada...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.