Građani izabrali: Deveti januar ostaje Dan Republike Srpske

Izvor: RTS, 25.Sep.2016, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani izabrali: Deveti januar ostaje Dan Republike Srpske

Nezvanični rezultati, na osnovu 71,09 odsto obrađenih glasačkih mesta, pokazuju da je 99,79 izašlih birača glasalo za opciju da 9. januar ubuduće ostane Dan Republike Srpske. Predsednik RS Milorad Dodik kaže da je srpski narod pokazao političku zrelost.
22.55 - Milorad Dodik poručuje da će današnji referendum ući u istoriju RS. 
22.35 - Obrađeno je 71,09 odsto glasačkih mesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a rezultati pokazuju da je 99,79 građana glasalo "da".

21.50 - Na glasačkim mestima u Austriji ukupno je glasalo 3.378 birača.
21.15 - Prvi nezvanični rezultati, na osnovu prebrojanih 30,76 odsto glasova, govore da je "da" zaokružilo 99,80 odsto birača.
Na referendumu u RS je, na osnovu obrađenih 71,09 glasačkih mesta, glasalo 425.715 građana, koji su odgovarali na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Procenjuje se da je izašlo između 59 i 60 odsto birača, od ukupno 1.219.399 sa pravom glasa, javlja reporter RTS-a. 
Predsednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan rekao je da će konačni rezultati biti saopšteni u ponedeljak u podne.
U Zvorniku je 32.718 građana podržalo da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike, dok je u Bijeljini to učinilo 55.515 birača.
Na području Trebinja 18.005 građana izjasnilo se sa "da", dok su protiv bila 52 glasača. U Srebrenici još nisu prebrojani glasački listići. 
Državljani RS mogli su da glasaju i u Srbiji – u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Pančevu.
Na biračkom mestu u Subotici glasala su ukupno 292 građanina i svi su glasali "za", javio je reporter RTS-a.
U Austriji, gde su bila otvorena četiri glasačka mesta – u Beču, Gracu, Inzbruku i Lincu – svoj glas je dalo 3.378 osoba.
Samo u Beču, gde je glasanje bilo organizovano u prostorijama Zajednice srpskih klubova, prema navodima Izborne komisije, na referendumu se izjasnio 1.541 glasač.
Osim u Srbiji i Austriji, državljani RS mogli su da se izjašnjavaju i u Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama. 
Glasanje je na svim biračkim mestima, ukupno 1.900 njih, proteklo bez incidenata, osim jedne manje nepravilnosti u Kuli kod Gacka, gde je nekoliko osoba blokiralo glasačko mesto, pa je i policija morala da reaguje.
Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući. 
"Istorijski dan za RS" 
Predsednik RS Milorad Dodik navodi da će današnji referendum ući u istoriju RS, a da su građani potvrdili 9. januar kao Dan Republike, koji će se i ubuduće obeležavati.
"Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma", rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvo takvo odlučivanje posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Ukazao je da je to zakonsko pravo koje ima RS i istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata.
"Srpski narod je pokazao političku zrelost, političku odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma, izlaznost je sasvim dovoljna i u skladu sa zakonom. Prema preliminarnim podacima, sasvim mali broj je onih koji su glasali suprotno od 'da'", rekao je Dodik.
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je izrazila zadovoljstvo što je referendum protekao u miru i toleranciji i što nije bilo nikakvih incidenata.

Cvijanovićeva je navela da svi oni koji ne mogu da se identifikuju sa 9. januarom kao Danom Republike, neće biti obavezni da ga proslavljaju.
"Očekuje nas nekoliko koraka, između ostalog zakonodavna aktivnost gde smo rekli da ćemo najverovatnije ići u pravcu izmene samog Zakona, koji će podrazumevati da se briše ona obaveznost kada je u pitanju samo proslavljanje Dana Republike", ukazala je Cvijanovićeva. 
Uoči referenduma znatno su se pojačale tenzije na relaciji Banjaluka–Sarajevo, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je referendum neustavan.
Deveti januar je veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.
Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Deveti januar ostaje Dan Republike Srpske

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2016

Prvi nezvanični rezultati, na osnovu 30,76 odsto prebrojanih glasova, govore da je 99,8 odsto građana RS glasalo za opciju da 9. januar ubuduće ostane Dan Republike Srpske...Izlaznost na referendumu je između 56 i 60 odsto, javlja Klix.ba...Glasanje o Danu RS proteklo je bez incidenata, osim jedne...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.