Godišnjica rođenja Tita obeležena u Kumrovcu (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2017, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica rođenja Tita obeležena u Kumrovcu (FOTO)

Više hiljada poštovalaca lika i dela predsednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita (1892-1980) okupilo se danas u Kumrovcu na tradicionalnom obeležavanju "Dana mladosti-radosti" povodom 125 godina od njegovog rođenja.

Skup u organizaciji Saveza društava "Josip Broz Tito" Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) pod nazivom "Majski dani demokratije u Kumrovcu" počeli su intoniranjem himne Hrvatske, a potom i Internacionale.

Po podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << policije, u Kumrovcu je bilo više od 6.500 ljudi. Nosili su zastave SFRJ, kape s petokrakama, crvene pionirske marame, Titove slike, crvene majice s Titovom slikom i njegovim imenom, a na jednom od transparenata je pisalo "Što je više prevara i laži, Tito nam je miliji i draži".

Preko razglasa su emitovani Titovi govori i jugoslovenske borbene pesme, preneli su lokalni mediji.

Predsednik SABAH Franjo Habulin izjavio je na skupu kod Titove rodne kuće da su mladi nekada bili nosioci društvenog razvoja, a danas im se "isključivo nude vera i nacionalizam, zavod za zapošljavanje i minimalna plata", prenela je agencija Hina.

On je rekao da "živimo u vremenu revizije prošlosti i iznošenja laži bez ikakvih sankcija".

Habulin je naglasio da ne treba prihvatiti tezu "Dosta je i partizana i ustaša" sve dok se stvari jednom zauvek ne postave na svoje mesto. Po njegovim rečima, borba protiv fašizma nastavlja se i danas, te bi bilo loše da oni koji su izvojevali pobedu u Drugom svetskom ratu, budu poraženi 72 godine kasnije.

Predsednik Saveza društava "Josip Broz Tito", Jovan Vejnović rekao je da se u Kumrovec ne dolazi radi prošlosti, nego radi sadašnjosti i budućnosti.

On je istakao da ga posebno zabrinjava što danas u Hrvatskoj "marširaju crnokošuljaši i oni koji pozivaju na ubijanje, dok vlast to ignoriše, i govori da je svačije demokratsko pravo i sloboda da izražava stavove".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.