Evo kako su Bosanci odgovorili Hrvatima

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2016, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako su Bosanci odgovorili Hrvatima

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je u četvrtak otvoreno pismo bivšem hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću u kojem je osudio njegov govor mržnje, koji, kako je naveo, stvara dodatne tenzije i podstiče negativne predrasude koje mogu imati dalekosežne posledice.

Zvizdić je Milanoviću, koji je na sastanku sa hrvatskim braniteljima rekao da BiH nije država, već "big shit", poručio da je bio više nego iznenađen njegovim neodmerenim izjavama i nedoličnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << komentarima kojima je negirao državnost Bosne i Hercegovine i vređao i omalovažio sve njene građane.

"Istovremeno ste, iskazujući ovakve i slične, krajnje neprimerene izjave i stavove, neprihvatljive za evropske standarde političke komunikacije, u potpunosti odstupili od vrednosti koje bi, kao neko ko pretenduje da ima lidersku poziciju u Republici Hrvatskoj, a shodno tome i uvažavanje u regionu i EU, trebali baštiniti i promovirati", naveo je Zvizdić, te dodao:

Uz konstataciju da Milanović ne poznaje BiH i njene građane, Zvizdić je pozvao lidera SDP-a da pročita šta su o Bosni i Hercegovini pisali vodeći intelektualci Hrvatske, poput Krleže, čiji stavovi predstavljaju neprolazne repere civilizacijskih i kulturoloških vrednosti.

Ili što je, kako kaže, za vas možda još praktičnije, jer ste u izbornoj kampanji pa verovatno nemate vremena za čitanje, informišite se u konkretnom razgovoru sa brojnim Bosancima i Hercegovcima koji su etablirani u ekonomskom, društvenom ili političkom životu Hrvatske i pitajte ih da li oni dele vaše mišljenje o državi njihovih očeva i dedova.

U nadi da su Milanovićeve reče bile ništa više nego predizborni lapsusi, Zvizdić je poručio i da bivšem hrvatskom premijeru želi da otkrije istinu koju, kako je rekao, očito ne želi da zna, a to je da Bosna i Hercegovina jeste zemlja dobrih, toplih, pametnih, vrednih i talentovanih ljudi, privrženih svojoj domovini i odanih osnovnim civilizacijskim vrednostima.

"Bosna i Hercegovina je zemlja nobelovaca, oskarovaca, zemlja Maka Dizdara, Meše Selimovića, Ive Andrića, Alekse Šantića, Petra Aranđelovića, Vladimira Preloga, zemlja izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa, najpoznatijih festivala, pop i rok grupa uz koje ste, nadam se i vi odrasli, zamlja opštepoznatog gostoprimstva", naveo je Zvizdić.

On je, uprkos svemu, pozvao Milanovića da dođe u BiH, ali ne, kako je rekao, samo u toku izborne kampanje, kako bi upoznali pravi duh i vrednosti BiH i njenih stanovnika.

A do tada, predložio mu je da za početak pročita razmišljanje velikog Miroslava Krleže o Bosni u Tekstovima o stećku:

"Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca. Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigde, nigde, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.