Duraković: Politika smeta pomirenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duraković: Politika smeta pomirenju

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je u intervjuu za RTS da se nije moglo proceniti da će neko na dženazi napasti premijera Srbije Aleksandra Vučića i da bi narodi brzo došli do pomirenja kada im politika ne bi smetala.

Duraković kaže da se nije moglo očekivati da Vučić u Potočarima prođe s aplauzom, ali navodi da je dženaza dostojanstven religijski čin sa molitvom i da niko nije mogao da predvidi da će neko takav događaj iskoristiti i preokrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ga u drugom smeru.

On ističe da je potrebno istinsko direktno pomirenje i podseća da je Vučić u Srbiji pokušao da napravi prvi korak i da je naišao na negodovanje "frakcije radikala".

Duraković kaže da političari slušaju puls svog naroda i da moraju da donose teške odluke.

Sada kažu "što ste pustili Vučića da dođe". A koga ćemo pustiti? Mi sa Vučićem treba da se mirimo, a ne sa Ženama u crnom ili Čedomirom Jovanovićem. Sa Vučićem i sa onim delom Srbije koji ima problem s tim, rekao je Duraković.

Duraković navodi da ljudi u Srebrenici ne bi imali problem kada im ne bi smetala politika.

Imate Milorada Dodika koji nešto kaže, a u Sarajevu mu odgovaraju. Nema poverenja. Kako ja da verujem kada nas je čuvao UN i došao je Ratko i pobio nas? I stalno nas vraćaju. To se mora preseći, kazao je Duraković.

Načelnik Srebrenice podseća da je stao na Orićevu stranu kada je Orić bio uhapšen.

Bolelo je kad ga nazivam herojem Srebrenice. A je li bolelo kada sam stao u odbranu Vučića? U tri godine mandata prošao sam toliko toga. Kad je trebalo za Nasera, tu sam. Kad je trebalo za Aleksandra, tu sam. Kad je trebalo Dodika primiti u memorijalni centar, tu sam. Svi Bošnjaci se sklanjaju, a znaju da je to put, navodi Duraković.

Ističe da je Srbija "vodilja matica srpskog naroda sa kojim želimo da se mirimo", i kaže da Banjaluka i Beograd ne mogu da budu suprotstavljeni.

Kada je u pitanju život u Srebrenici, Duraković smatra da su Srbi najmanje odgovorni i da su svi kolateralna šteta.

Njima je najteže, osetio sam da treba da stanem iza svih ljudi. To je moj princip, kaže Duraković i ističe da narod želi da živi zajedno i da to i on želi, zbog svoje i sve ostale dece.

Duraković je poručio da vreme mora da donese baziranje istine na činjenicama, a ne da stalno stvaramo mitove, pa za 20 godina ponovo da se koljemo.

Niko normalan nije za – kolji, ubij. Ne mogu više to da slušam. Hajmo miru, ekonomiji. Neka svako čuva veru, tradiciju, kulturu, a pravdu za žrtve da poštujemo. To je proces koji će trajati, a kad-tad će doći, kaže Duraković.

Smatra da će dvadesetpetogodišnjica biti drugo vreme i da će odnosi do tada biti popravljeni.

Mi to možemo. Kad popravimo stvar, tada ćemo i Rusima i Amerikancima reći "ovo je naša priča, mi smo ključ". Ili to, ili smo masa koja gleda kako da nam neko drugi nešto rešava. Evo, Putinove slike su osvanule po Srebrenici, ali nismo glupi, rekao je Duraković.

Otići na mesto zločina kao Vučić – tu nema izdaje srpstva. To je hrabar korak. Što ja moram da se duvam koliki sam Bošnjak ili Srbin. Veličina je da prihvatimo jedni druge, istakao je gradonačelnik Srebrnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Duraković: Politika smeta pomirenju

Izvor: Akter, 30.Jul.2015

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je u intervjuu za RTS da se nije moglo proceniti da će neko na dženazi napasti premijera Srbije Aleksandra Vučića i da bi narodi brzo došli do pomirenja kada im politika ne bi smetala..Duraković kaže da se nije moglo očekivati da Vučić u...

Nastavak na Akter...

Prvi čovek Srebrenice za RTS: Moramo da prihvatimo jedni druge

Izvor: RTS, 31.Jul.2015, 00:01

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je u intervjuu za RTS da se nije moglo proceniti da će neko na dženazi napasti premijera Srbije Aleksandra Vučića. Kaže da je umesto o mitovima i istoriji potrebno govoriti o miru i ekonomiji. Duraković navodi da bi narodi brzo došli...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.