Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, Vučić i Dodik položili vence (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 23.Apr.2017, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, Vučić i Dodik položili vence (FOTO, VIDEO)

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac obeležen je danas polaganjem venaca i odavanjem počasti u Spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj.

U ime Srpske venac je položio predsednik RS Milorad Dodik, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vučić i Dodik u Donjoj Gradini povodom komemoracije žrtvama ustaškog genocida!https://t.co/yl6WG20Vzk
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Vence su položili i predsedavajući predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predstavnici stranih ambasada, kao i predstavnici institucija BiH i RS i jevrejske i romske zajednice Srbije I RS.

Komemoraciji u Donjoj Gradini prisustvuje i veliki broj građana.

Komemoracija u Donjoj Gradini: Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina https://t.co/la4Q1dQZGo pic.twitter.com/xKGIckSXgk

Nakon polaganja venaca, biće održan pomen žrtvama, koji služi patrijarh Irinej, a nakon toga prisutnima bi, prema najavama, trebalo da se obrate predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik.

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u logoru Jasenovac, vlade Srbije i RS zajednički obeležavaju od 2015. na osnovu Memoranduma o saradnji u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova i godišnjice istorijskih događaja.

Dok traje službena komemoracija u Jasenovcu, hrvatski antifašisti razvili transparent! pic.twitter.com/aiCAVGZPA4

U spomen području Jasenovac danas je počela komemoracija žrtvama tog ustaškog koncentracionog logora pod pokroviteljstvom hrvatskog parlamenta, prenosi regionalna televizija N1.

Kako se navodi, pre 11 sati od Memorijalnog muzeja krenula je "kolona sećanja" ka spomeniku "Kameni cvet" gde se održava zvanična državna komemoracija, a pred kolonu su članovi antifašističke organizacije raširili transparent na kome je pisalo "Uklonite ustaški pozdrav".

Kako se navodi, kolona je bitno manja nego ona juče, na komemoraciji koju su organizovali Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.



Današnjoj državnoj komemoraciji prisustvuju premijer Andrej Plenković, izaslanik predsednika parlamenta Marko Sladoljev, šef diplomatije Davor Ivo Štir, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi zvaničnici.

Komemoracija u spomen-području Jasenovac održava se u čast žrtava ustaškog koncentracionog logora, koji su 22. aprila 1945. godine izveli proboj.

Od 600 logoraša, preživelo je njih stotinak.

Gradonačelnik Zagreba u Jasenovcu: Ovde je počinjen genocid

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: U Hrvatskoj i danas postoje oni koji žele da u njoj nema Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2017

DONJA GRADINA - Naš je posao da, suprotno onima koji bi da na Balkanu mijenjaju granice, da prave svoje velike države ne pitajući nikoga, pa ni Srbiju čiju bi teritoriju da otimaju, naš je posao da ih pobijedimo politički, bez rata, da stvorimo državu iznad svakog zla, poručio je danas premijer...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.