Crna Gora postaje novi Kuvajt, ili ubija svoj turizam?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora postaje novi Kuvajt, ili ubija svoj turizam?

Uskoro, po četvrti put u protekle 102 godine, počinje istraživanje nafte u crnogorskom podmorju. Zeleno svetlo za taj poduhvat dala je Vlada Crne Gore potpisivanjem ugovora sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni Novatek o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju.

- Pronalazak komercijalnih rezervi nafte i gasa značio bi temelj potpuno nove industrije u našoj zemlji, koja bi doprinela povećanju obima proizvodnje izvozne baze, kao i bržem ukupnom ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rastu - rekao je tom prilikom premijer Crne Gore Milo Đukanović.

- Naš optimizam je utoliko realniji što smo u koncipiranju projekta istraživanja imali pravnog savetnika iz Norveške. Koristili smo model ove veoma razvijene, prijateljske zemlje, koja je najbolji primer skladnog odnosa između imperativa očuvanja životne sredine, naftne industrije i sektora podrške - dodao je Đukanović.

Italijanski naftno-gasni gigant Eni, nekadašnji Agip, i ruski Novatek prošle godine su izabrani za najboljeg ponuđača na tenderu. One su se obavezale da će napraviti tri obavezne i jednu uslužnu bušotinu. U okviru radnog programa, koji u prvom periodu istraživanja ima vrednost od 85 miliona evra, a u drugom 12 miliona evra, saopšteno je ranije iz Vlade Crne Gore.

Koncesija je izdata na 30 godina. Ukoliko budu pronađeni nafta i gas, Eni i Novatek će Crnoj Gori biti obavezni da daju od 62 do 68 odsto ukupnog profita od eksploatacije. Da li će Crna Gora, kako se ranije nadalo, na taj način da postane novi Kuvajt?

Na drugoj strani, ekološke organizacije iz Crne Gore, Hrvatske i Italije vode opsežnu akciju da se zabrani istraživanje nafte i gasa u Jadranskom moru. Ekolozi iz te tri države na dan potpisivanja ugovora protestovali su u Baru. Oni su poručili da je eksploatacija nafte na Jadranu međunarodni problem i upozorili da je potpisivanjem ugovora Crna Gora potpisala smrtnu ekološku presudu morskom biodiverzitetu i crnogorskom turizmu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Crna Gora novi Kuvajt

Izvor: Capital.ba, 27.Sep.2016, 08:01

PODGORICA, Uskoro, po četvrti put u protekle 102 godine, počinje istraživanje nafte u crnogorskom podmorju.  Zeleno svjetlo za taj poduhvat dala je prošle nedjelje Vlada Crne Gore potpisivanjem ugovora sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni Novatek o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.