Cerar: Neće biti novih pregovora o granici sa Hrvatskom

Izvor: RTS, 26.Jun.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerar: Neće biti novih pregovora o granici sa Hrvatskom

Slovenija će poštovati odluku koju će u četvrtak objaviti arbitražni sud o graničnom sporu sa Hrvatskom, izjavio je slovenači premijer Miro Cerar isključivši mogućnost novih pregovora o tom problemu.
Cerar je za ljubljansko Delo rekao da o granici neće biti novih pregovora, ali će, kako je rekao, biti razgovora sa hrvatskom stranom o imlementaciji arbitražne odluke.

Ponovio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će Slovenija poštovati arbitražnu odluku, čija objava je najavljena za 29. jun.
Cerar očekuje da će odluku arbitara prihvatiti i Hrvatska.
Hrvatski državni vrh, međutim, do sada je više puta poručivao da za zvanični Zagreb arbitražna odluka neće ništa značiti s obzirom na to da je Hrvatska napustila arbitražu o graničnom sporu sa Slovenijom jednoglasnom odlukom Sabora 2015. godine, nakon što je arbitraža kompromitovana i kontaminirana odavanjem podataka.
"Moja vlada je pred objavu odluke spremna na različite scenarije, kad nastupi 'dan D' bićemo spremni da učinimo ono što je potrebno i to na svim nivoima", rekao je Cerar, ne precizirajući pojedinosti.
Poznato je da je Hrvatska iz arbitražnog procesa izašla zbog njegove nepovratne kompromitovanosti i Sloveniji od tada nudi pregovore o tom pitanju u novom formatu.
Slovenija je do sada to odbijala iako je Hrvatska, pozivajući se na Bečku konvenciju, o svom izlasku iz arbitraže notifikacijom obavestila Sloveniju, arbitre i Organizaciju Ujedinjenih nacija.
Prema anketi koju su danas objavili slovenački mediji, samo desetina Slovenaca smatra da su odnosi s Hrvatskom dobri, a 40 posto da su loši, dok odgovori ostalih variraju, a prema anketi ljubljanskog Dela, sprovedenoj ovih dana, 90 posto ispitanika smatra da se odnosi Ljubljane i Zagreba neće poboljšati ni nakon objave arbitražne presude.
Zbog toga većina učesnika ankete ne isključuje mogućnost pogoršanja odnosa pa čak i incidenata između dve države, piše vodeći slovenački dnevnik, a prenosi Hina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.