CG: Udruženim snagama protiv terorizma

Izvor: VOA, 17.Apr.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Udruženim snagama protiv terorizma

Na konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde Jugoistočne Evrope u Budvi saopšteno je da je u pripremi regionalna platforma koja će sadržati zajednički pristup u borbi protiv terorizma i stranih boraca.

Pravi je trenutak da sve države Jugoistočne Evrope udruže snage, kako bi se izborile sa prijetnjama koje donosi terorizam, poručeno je danas na konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde Jugoistočne Evrope, koja je posvećena borbi protiv terorizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << održanoj u Budvi.

Na konferenciji, koja se održava pod okriljem Brdo procesa i albanskog predsjedavanja  Procesom  saradnje  u  Jugoistočnoj  Evropi  (SEECP), ministri  unutrašnjih  poslova  i  pravde  razgovarali  su  o  borbi  protiv terorizma  i  pravosudnom  odgovoru  na  njega.

Na  konferenciji  je razgovarano i o stranim borcima i prevenciji  radikalizacije, nelagalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima, a takođe je razgovarano io prevenciji finansiranja terorizma. Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević kazao je da mu je zadovoljstvo što su se ministri unutrašnjih poslova i ministri pravde, kao neko ko garantuje bezbjednost i vladavinu prava okupili  u CrnojGori, u okviru partnerstva sa dvije važne regionalne inicijative.

"Naš region je, u  jednom drugačijem kontekstu,  tokom devedesetih godina  bio  žrtva  činjenice  da  se  ekstremističkim  idejama  bavilo povremeno, a ne djelotvorno. Sazrela je svijest da se nijedna zemlja ne može izboriti sama sa prijetnjama terorizma", kazao je Konjević.

On je poručio da je Crna Gora otvorena za saradnju sa svim državama regije.

"Crna  Gora  je  spremna  da  sve  svoje  kapacitete  stavi  u  funkciju prevencije  i  borbe  sa  prijetnjama  i  izazovima  koji  stoje  na  putu regionalne  stabilnosti  i  bezbjednosti  u  najširem  smislu.  Na nacionalnom nivou stvorili smo zakonske pretpostavke za kažnjavanje svih aspekata podstrekivanja, mobilizacije i učešća naših građana  nastranim ratištima. Sve prikupljene podatke stavili smo na raspolaganju partnerima", rekao je Konjević.

Generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović istakao  je  da  je  u  pripremi  regionalna  platforma  koja  će  sadržati zajednički pristup u borbi protiv terorizma i stranih boraca.

"Pripremili  smo  Izvještaj  o  analizi  potreba  u  oblasti  upravljanja migracijama  i  protiv  organizovanog  kriminala.  Za  našu  saradnju potrebna nam je efikasna mreža razmjene informacija u borbi protivterorizma, kao i efikasna saradnja između državnih organa kao što to su policija i carina", poručio je Svilanović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poručio je na skupu da je terorizam uvijek ugrožavao osnovne vrijednosti. Istakao je da su motivacija terorizma novac i oružje.

"Terorizam je ranije imao razne nazive, ali je uvijek ugrožavao osnovne vrijednosti.  Ojačao je  koliko  su ojačale  sposobnosti  da kroz  zakon i pravdu  ne  iskontrolišemo  ono  što  može  stvoriti  sve  preduslove  za terorizam. Ideje  koje  su pokriće za njega su novac koji  je  u suštini njegova osnovna motivacija, kao i oružje", kazao je Krivokapić.

Da je vrijeme za zajedničku akciju protiv terorizma, saglasan je i Saimir Tahiri, ministar unutrašnjih poslova Albanije.

"Pravi je trenutak da udružimo snage, da učinimo sve za naše građane. Saradnja među državama u Jugoistočnoj  Evropi  je  izuzetno važna u ovom segmentu", kazao je Tahiri.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da terorizam prestavlja kompleksni globalni problem i bezbjednosni izazov za sve zemlje u svijetu.“

Postoji  potreba  da  pojačamo  naše  aktivnosti  kako  bi  obezbijedili djelotvornu borbu protiv terorizma pa i šire”, rekao je Drobnič.

Konferenciju u Budvi organizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne  Gore,  Ministarstvo  pravde  Crne  Gore,  Ministarstvo  unutrašnjih poslova Slovenije i Regionalni savjet za saradnju (RCC), kao operativni sekretarijat Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.