CG: Istraga slučaja infekcije beba

Izvor: VOA, 17.Nov.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Istraga slučaja infekcije beba

Jedna beba preminula u Kliničkom centru Crne Gore gde je, zajedno sa još četiri bebe, hitno prebačena zbog infekcije koju je, kako se sumnja, dobila u bolnici u Bijelom Polju.

Smijenjeni su načelnici dva odjeljenja, a crnogorska javnost, šokirana ovim slučajem, traži ostavke najviših funkcionera zdravstva

Informacija da je jedna beba preminula u Kliničkom centru Crne Gore zbog posljedica infekcije šokirala je juče crnogorsku javnost. Od četiri bebe >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << koje su iz istog razloga iz Bijelog Polja upućene u KCCG u proteklih desetak dana jedna je i dalje životno ugrožena, dok su ostale stabilnog zdravstvenog stanja.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević juče nije bio u stanju da detaljnije govori o tragediji koja je zadesila njega i porodicu. Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu o slučaju infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu i naložilo Osnovnom tužilaštvu u Bijelom Polju da, u najkraćem roku, ispita događaj i utvrditi eventualnu odgovornost.

”Sada je Osnovnno državno tužilaštvo u Bijelom Polju nalazi u fazi izviđaja. To je faza predkrivičnog postupka kada se prikupljaju činjenice i obavještenja radi eventualnog pripremanja krivične prijave. Ja sam lično uključen u rad Osovnog državnog tužilaštva u ovom slučaju!- rekao je Ivica Stanković, novi VDT Crne Gore.

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, kazao je da je počela ekshumacija preminule bebe. On je kazao da ni tužilaštvo ni policija nisu bili informisani o sahrani preminule bebe. Ministar zdravlja Miodrag Radunović potvrdio je juče popodne da je jedna beba, koja je primljena 11.novembra, preminula u Kliničkom centru Crne Gore. On je razriješio dužnosti dva direktora odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju i naložio zatvaranje dijela bolnice zbog izbijanja infekcije.

"Od djece koja su upućena u KCCG troje je stabilno, jedno je vitalno ugroženo, a jedno je nažalost preminulo".

Ministar je rekao da je nesporna odgovornost, jer je bilo propusta.

"Vidjećemo da se ustanovi gdje su bili propusti. Podrazumijeva se, nakon zavšetka analiza, donijeću odluku o personalnoj odgovornosti", kazao je Radunović.

Upitan hoće li ovaj slučaj biti predmet krivčne odgovornosti, Radunović je rekao da će svako raditi svoj dio posla. On je poručio da će neko morati da odgovara zbog situacije koja se desila. Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Tomislav Jeremić, kazao je da je očigledno da se nije radilo kako treba, od higijene, posjeta i ulazaka.

"Odgovornost imaju svi, uključujući i mene. Bilo je tu propusta. Biće odgovornosti što se tiče načelnika službi, a biće i moje odgovornosti", rekao je Jeremić.

On je odbacio navode da je bjelopoljska bolnica jedna od najprljavijih u Crnoj Gori. Gotovo da nema nijedne političke ili nevladine organizacije koja danas nije zatražila odgovornost nadležnih. Zakazano je i kontrolno saslušanje ministra zdravlja Miodraga Radunovića i ostalih odgovornih.

Mreža žena Pokreta za promjene organizovala je danas, u saradnji sa nevladinom organizacijom Krug života, protestnu šetnju od Ministarstva zdravlja do Kliničkog centra Crne Gore, zbog situacije u porodilištu u Bijelom Polju. Oni su upozorili da ta situacija nije drugačija ni u ostalim porodilištima u Crnoj Gori.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.