Bukerova nagrada Australijancu Flenagenu

Izvor: VOA, 15.Okt.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bukerova nagrada Australijancu Flenagenu

Australijski pisac Ričard Flenagen dobitnik je ovogodišnje Bukerove nagrade za roman "The Narrow Road to the Deep North" (Uski put ka dubokom severu.)

Flenagenov roman je priča o ratnoj brutalnosti i njenim posledicama, inspirisana iskustvima piščevog oca – ratnog zarobljenika japanske vojske u drugom svetskom ratu.

U središtu pažnje je takozvana „Pruga smrti“ u Burmi, izgradjena prinudnim radom i po cenu desetina hiljada ljudskih života. Knjiga je i posvećena >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Flenagenovom ocu – „zatvoreniku broj 335“ – koji je preminuo u 99. godini, ubrzo pošto je njegov sin završio rukopis.

Australijskom autoru je nagradu i ček na 80,000 dolara uručila  Kamila, vojvotkinja od Kornvola i supruga princa Čarlsa, na ceremoniji u Londonu.

Inače, ovo je prva godina da su pisci svih nacionalnosti mogli da se kandiduju za Man Buker nagradu koja je ranije bila otvorena samo za pisce iz Britanije, Irske i članice Komonvelta.

Američki pisci Džošua Feris i Keren Džoj Fauler bili su medju šestoro finalista.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.