Budimpešta, nedostižan voz za Nemačku

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budimpešta, nedostižan voz za Nemačku

Stotine izbeglica protestovalo je ispred glavne međunarodne železničke stanice Keleti u Budimpešti, tražeći od mađarskih vlasti da im dopuste da odu u zemlje zapadne Evrope. Opozicioni političari podržavaju izbeglice u nameri da nastave putovanje. Policija sprečila oko 2.000 njih da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj.
Migranti su i danas pred stanicom Keleti skandirali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nemačkoj i Merkelovoj, tražili pomoć Ujedinjenih nacija i zahtevali od policije da ih pusti na perone, javlja izveštač RTS-a.

Zasad nema naznaka sukoba između okupljenih izbeglica i policije, ali su uočljive jake tenzije, javio je Rojters sa lica mesta.
Strasti su bile uzavrele i na mađarskoj granici sa Srbijom, pošto su se mađarski desničari zaputili ka mestu gde izbeglice i migranti, prateći železničke šine, ulaze u zemlju, javlja Beta.
Policija je napravila zaštitni kordon oko prestravljenih migranata dok je oko 300 demonstranata iz desničarske stranke Jobik uzvikivalo uvrede na njihov račun.
Organi reda sproveli su više od 50 migranata kraj demonstranata, kako ne bi bili povređeni, a onda im je dozvolila pobegnu preko polja, bez standardnog postupka koji se primenjuje na tražioce azila.
Stotine drugih migranata je ostalo sa srpske strane granice dok se demonstranti nisu razlišli.
Mađarska policija je u svom saopštenju najavila da će i dalje poštovati šengenske propise, što znači da za putovanje kroz EU treba putna isprava, odnosno viza, pa tek onda karta za voz. Za migrante to znači da za sada ne mogu da nastave putovanje.
Opozicioni političari u Mađarskoj i nevladine organizacije podržavaju izbeglice u nameri da nastave putovanje.
"Znamo da je protiv propisa, međutim ovo je humanitarna kriza, Vlada je izgubila kontrolu nad situacijom, naša poruka prmijeru Viktoru Orbanu je da pusti ove ljude da idu gde žele", smatra Ričard Barabaš iz partije "Dijalog za Mađarsku".

Grupe građana i volontera koji pokušavaju da migrantima obezbede hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć, pomažu policiji da održi red.
Gnevni migranti su tražili da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Nemačku. Mahali su voznim kartama, pljeskali i skandirali "Nemačka, Nemačka", a neki su u očajanju podizali svoju decu uvis da bi ukazali kako su i ona žrtve te zabrane.
Jedan migrant držao je transparent na kojem piše: "Pod opsadom smo".
Policajcima koji se nalaze na železničkoj stanici Keleti pomoć pružaju i grupe građana, jer je broj imigranata tokom proteklih pet dana dramatično porastao, navedeno je u saopštenju.
Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.
Železnički peroni su poluprazni, kao i vozovi u koje migrantima nije dozvoljeno da uđu. Sprat niže u podzemlju niklo je izbegličko naselje gde se migranti kupaju, peru veš, jedu i spavaju. Posebno su ugrožena deca kojima je peronski kameni pod jedini izbor.
U tranzitnoj zoni za migrante sada već boravi oko 2.000 izbeglica koja čekaju svoj voz za Austriju ili Nemačku. Nažalost, slabe su šanse da se danas taj plan i ostvari.
Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontrolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.
Mađarski helsinški komitet upozorio je ranije da je situacija "veoma napeta i nepredvidiva", preneo je AFP.

Na teritoriji Mađarske u utorak su registrovane 2.284 nove izbeglice, što je za oko 500 više u odnosu na dan ranije, pokazuju podaci mađarske policije. Najveći broj ilegalnih migranata registrovan je na teritoriji pogranične Županije Čongrad – 1.957, među kojima i 353 deteta. Takođe je u poslednja 24 sata uhapšeno šest krijumčara ljudi.
Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku. Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.
Prema saopštenju nemačke policije, tokom jučerašnjeg dana u Bavarsku je stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila. Švedska je saopštila da se u utorak broj zahteva za azil u toj zemlji približio rekordnoj vrednosti.
Evropska agencija za granice "Fronteks" u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovina falsifikovanim sirijskim pasošima, jer se zna da Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od migranata iz zemalja u kojima se ne ratuje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.