Blokadama svi na gubitku

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jun.2016, 05:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokadama svi na gubitku

Balkan kao region samo gubi ako se bilateralne teme koriste za kočenje pristupnog procesa, ocenjuje Gabrijel Lanski, vlasnik bečke advokatske kancelarije "Lanski, Gancger i partner".

- Smatram da Balkan, kao region, može samo da gubi ako se bilateralne teme koriste da bi se zemlje na putu ka EU držale time kao taoci - istakao je Lanski u izjavi "Vestima".

Vezano za blokadu Hrvatske oko otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, Lanski je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je veoma bitno da se razjasne stvari.

- Tema Kosova nije pristupna tema, a bilateralna pitanja između zemalja regiona nemaju, po mom dubokom uverenju, ništa da traže u pristupnom procesu - podvukao je on.

Lanski je podsetio da je austrijska spoljna politika potpuno dosledna po ovom pitanju i da je Beč na "prednjem frontu" podrške procesa širenja EU. Prema njegovim rečima Austrija, kao zemlja koja ima velike ekonomske interese u Srbiji, veoma je zainteresovana da Srbija bude primljena u klub evropskih partnera, a ne da bude izvan njega.

- Smatram da je važno i dobro da premijer Srbije Aleksandar Vučić kod svog planiranja ostane na putu ka EU, kao što je i najavio. Mislim da svom snagom i doslednošću treba raditi na primeni tog plana - podvukao je ugledni bečki advokat.

Lanski takođe ističe da smatra da bi EU sa Srbije, koja želi da pristupi, treba da pregovara na ravnopravnoj osnovi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.