BiH, sud odbacio zahtev o oceni ustavnosti naziva jezika

Izvor: RTS, 26.Maj.2016, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH, sud odbacio zahtev o oceni ustavnosti naziva jezika

Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovan zahtev predsedavajućeg Doma naroda BiH Safeta Softića o oceni ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u delu koji glasi: "Jezik bošnjačkog naroda", odlučivši da je ta rečenica u skladu sa Ustavom.
Sud je, između ostalog, zaključio da je to neutralna odredba koja ne određuje naziv jezika, već sadrži ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, što je u skladu s Ustavom BiH i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava RS, preneli su tamošnji mediji.
Podnosilac zahteva, između ostalog, navodi da ta odredba nije u skladu s Preambulom Ustava BiH i njegovim načelom konstitutivnosti bošnjačkog naroda.
Osim navedenog, Softić smatra da osporena odredba krši i odredbe Evropske konvencije, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, Konvencije o pravima deteta, Okvirne konvencije o regionalnim jezicima i jezicima manjina, Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, kao i odredbe Okvirne konvencije o pravima manjina.
Ustavni sud BiH je, između ostalog, konstatovao i da Ustav BiH nigde ne propisuje da se imena jezika kojim govore konstitutivni narodi moraju vezati za ime konstitutivnog naroda.
Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik kojim govore nazovu imenom kakvim žele.
Ovakva odredba ne daje pravo javnim vlastima u Republici Srpskoj da u konkretnim slučajevima određuje ime jezika kojim govore Bošnjaci suprotno od njihovog ustavnog prava da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele.
Ime jezika ne može biti uslovljeno ni lingvističkim pravilima, zato što je ustavno pravo na ime jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika, navodi sud.
Osporena odredba ne sprečava Bošnjake niti bilo koga drugog da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele. Stoga, ovakav koncept osporene odredbe upravo sledi stav da Ustav BiH daje pravo svim konstitutivnim narodima, pa tako i Bošnjacima, kao i drugima koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ustavni sud: "Pravo bošnjačkog naroda je da jezik kojim govore nazovu imenom koji žele"

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 08:48

Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovan zahtev predsedavajućeg Doma naroda BiH Safeta Softića o oceni ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u delu koji glasi: "Jezik boššnjačkog naroda", odlučivši da je ta rečenica u skladu sa Ustavom BiH...Ustavni sud je, između ostalog, zaključio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.