BiH prepuna oružja, svaki peti građanin naoružan

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2016, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH prepuna oružja, svaki peti građanin naoružan

Mada su procedure legalnog naoružavanja dugotrajne, iz godine u godinu sve veći broj građana BiH želi da kupi pištolj zbog lične bezbednosti i samoodbrane. Kako stvari stoje danas je svaki peti građanin BiH naoružan, od čega je oko 700.000 onih koji poseduju nelegalno oružje, a oko 350.000 legalno.

U Kantonalnom MUP-u FBiH od januara do septembra 2016. godine izdali su 5.015 odobrenja za nabavljanje oružja, 6.346 oružnih listova, 89 odobrenja za nabavljanje oružja za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pravna lica, te 4.469 izvršenih zamena oružnih listova za fizička lica. U istom periodu prošle godine u FBiH je izdato 4.191 odobrenje za nabavku oružja i 5.376 oružanih listova, piše "Fokus.ba".

Mirna Miljanović, načelnica Službe za odnose s javnošću MUP RS, kazala je da je ove godine građanima RS izdato 5.021 oružni list, kao i 131 odobrenje za nabavku municije.

- Ne ubija oružje, nego čovek - kaže Jasmin Kujović, direktor KM Trade, jedne od 11 prodavnica oružja, municije, uniformi i druge opreme u FBiH.

Sve što vidimo oko nas, dodaje, može biti oružje - od kišobrana, kuhinjskih noževa, šake, automobila…

- Nije važno ko ima pištolj, već ko ga koristi i na koji način. U BiH je bio možda jedan ili nijedan slučaj da je neko sa legalnim oružjem počinio neko krivično delo, što svedoči tome da ljudi legalno kupuju oružje isključivo zbog lične bezbednosti - naglasio je Kujović.

Statističke procene govore da je u skoro 98 odsto incidenata izazvanih vatrenim oružjem korišćeno oružje koje je nabavljeno ilegalno. Kujović ističe da bi vlastima BiH zbog toga trebalo da bude prioritet rešavanje problema ilegalnog naoružavanja.

- Ne znam ni za jedan slučaj provale u kuću osobe koja je legalno naoružana. Kada se kupuje legalno pištolj, policajac dolazi na adresu osobe koja želi da se naoruža i sve komšije u okruženju pitaju kakva je ustvari osoba koja želi da kupi pištolj. Zato niko i ne "dira" te osobe. Neće lopov doći s nožem u kuću kod nekoga ko ima pištolj - ističe Kujović.

Najveći problem legalne nabavke oružja u BiH je nepostojanje jedinstvenog zakona o oružju na nivou države.

- U svakom kantonu zakon je različit. Na primer, u Kreševu kupite elektrošoker za 50 KM, uđete u Kanton Sarajevo, zaustavi vas policija i dobijete kaznu od 500 KM i godinu zatvora. U KS municiju ne možete kupiti bez odobrenja, dok u Hercegovačko-neretvanskom kantonu možete, a opet u RS imamo zakon koji nema veze sa Federacijom - pojasnio je Kujović.

Pištolj koji najviše kupuju građani BiH je austrijski "Glok" kalibra devet milimetara, koji košta 1.300 KM.

Kada su u pitanju sredstva za samoodbranu, zanimljivo je da u Kantonu Sarajeva samo žene mogu da kupe papar-sprej, dok u drugim kantonima mogu i žene i muškarci. Kujović smatra da bi se ovaj zakon trebao promeniti jer, kako kaže, sprejevi za samoodbranu samo trenutno zasuze oči i nisu opasni za život i zdravlje. Inače, u prodavnici "KM Trade" od ukupnog broja kupaca, 20 odsto su žene koje kupuju oružje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.