Izvor: B92, 15.Sep.2014, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Bolji život - posle izbora

U svim gradovima u BiH postavljeni su plakati i bilbordi političkih partija sa različitim porukama povodom opštih izbora koji će biti održani 12. oktobra.

Građani će na opštim izborima birati članove Predsedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsednika i potpredsednike RS i poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Stranački kandidati preko plakata i letaka obećavaju obnovljanje privrede, sigurnost, borbu protiv korupcije, ulazak u Evropsku uniju.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH ove godine je napravila iznenađenje tako što je za bošnjačkog člana državnog Predsedništva kandidovala dugogodišnjeg novinara Federalne televizije (FTV) Bakira Hadžiomerovića.

U predizborne svrhe, SDP je brendirala crveni autobus sa likom kandidata Hadžiomerovića i sloganom "Stvarno drugačiji predsednik".

Stranka demokratske akcije (SDA) je aktuelnog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kandidovala za istu poziciju, pod sloganom "U jedinstvu je snaga".

Savez za bolju budućnost (SBB) čiji je lider medijski magnat Fahrudin Radončić, kandidovao je svog predsednika za ulazak u Predsedništvo BiH sa sloganom "Cunami pravednosti i snažnog razvoja BiH".

Demokratski front (DF) je nova stranka koju je oformio Željko Komšić nakon što je napustio SDP, a izborni slogan te partije glasi "Odlučno u promene".

DF na predizbornim skupovima ističe da su članovi te partije "obični ljudi koji neće dozvoliti da vladaju oni koji su u protekle četiri godine ispunili svega tri odsto datih obećanja na proteklim izborima".

Na opštim izborima za člana Prededništva BiH se kandidovao bivši poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić kao nezavisni kandidat, čiji je slogan "Sačuvajmo zemlju, uredimo državu" . Cerića mediji optužuju da je za potrebe kampanje u potpunosti plagirao logo kasina u Las Vegasu (The M Resort Spa Casina) i logo hrišćanske konferencije (Virginia Mennonite Conference).

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika počeo je preizbornu kampanju brendiranim automobilima koji kruže gradovima u Republici Srpskoj, a iz koji se ori narodna muzika sa sledećim tekstom: "€žNeću više da razmišljam, jasno mi je sve, ubedljivo

najbolji je SNSD".

Slogani dve najveće hrvatske stranke u BiH-Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) su "Hrvatski odgovor" i "Podvucimo crtu".

Iz Centralne izborne komisije su saopštili da u slučaju govora mržnje tokom kampanje, stranke mogu biti kažnjene novčano do pet hiljada evra.

Za učešće na oktobarskim opštim izborima overeno je ukupno 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije.

U BiH je evidentirano ukupno 3.278.908 osoba s pravom glasa.

Mandat izabranih zvaničnika je četiri godine.

Izbori se održavaju bez sprovedene obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", što znači da predstavnici manjinskih naroda ni ove godine neće moći da budu birani za državne funkcije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izbori u BiH: Obećava se bolja budućnost

Izvor: EurActiv Srbija, 15.Sep.2014

Bosna i Hercegovina se priprema za opšte izbore 12. oktobra. U svim gradovima postavljeni su plakati i bilbordi političkih partija, na kojima se gradjanima obećavaju bolja budućnost, borba protiv korupcije i ulazak u Evropsku uniju. Vlasti, medjutim, ni nakon pet godina od kada je to od njih zatraženo...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.