Američki general: Rusija i Kina postaju pretnja za satelite SAD-a

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2016, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki general: Rusija i Kina postaju pretnja za satelite SAD-a

"Vojne mogućnosti Rusije i Kine postaće do 2025-te pretnja svim satelitima SAD" izjavila je američki general Nina Armagno.

Ona je u američkoj saveznoj državi Kolorado govorila na svečanosti povodom predaje ratnoj avijaciji SAD teleskopa za osmatranje kosmičkog prostora. Povod je, dakle, bio svečani, ali je ona našla za potrebno da upozori:

- Rusija i Kina će do 2025-te biti u stanju da ugroze sve naše satellite, ma na kojoj orbiti se nalazili! -rekla je ona
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Odmah u nastavku je izgovorila novo upozorenje Pentagonu, Kongresu SAD i Beloj kući:

- Ako Sjedinjene Države imaju nameru da odvrate protivnika od preduzimanja mera protiv naših interesa – onda one to mogu činiti jedino sa pozicija sile - rekla je ona.

Govoreći o teleskopu, ukazala je ne krijući zadovoljstvo:

- Nemamo baš često priliku da budemo svedoci pojave apsolutno novog potencijala. A ovaj teleskop je – upravo to. Ovaj teleskop može da prati 10.000 kosmičkih objekata, uključujući i male veličine loptice za bejzbol. Sa čisto vojne tačke gledano – svaki od tih 10.000 objekata može biti pretnja našim satelitima. Zato je za Komandu Ratnog vazduhoplovstva ovakva tehnika važna - dodala je ona.

U nastavku je dodala:

- Mi više nemamo luksuz da možemo računati samo na moguće konflikte na zemlji, na morima i u vazduhu. Sada moraju da nas brinu i konflikti do kojih može doći u kosmosu. Jer, u kosmočkom prostoru su već oni čiji konkuretski interesi se mogu razilaziti sa interesima SAD i naših saveznika. Oni su uočili prednosti koje smo mi i naši saveznici imali zahvaljujući kosmičkim tehnologijama, pa su svoje napore skoncentrisali na razvoj upravo tih potencijala - rekla je ona.

Armagno je svoj govor u Koloradu zaključila rečima:

- Da bismo bili spremni za rat u kosmosu, ili da bismo smanjili verovatnoću da do njega dođe, moramo biti u stanju da ograničimo agressivno poknašanje još u pokušaju i da budemo priprvni naodlučna dejstva radi zaštite svojih snaga i sredstava. Moramo da bude u stanju da pozoveno na odgovornost druge za njihove poteze. Ovaj teleskop će nam pomagati da registrujemo i predviđamo dejstva drugih, da reagujemo u slučaju potrebe - završila je ona.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.