Afera Arsenal uzdrmala Makedoniju

Izvor: RTS, 21.Okt.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Arsenal" uzdrmala Makedoniju

U policijskoj akciji "Arsenal" u više gradova Makedonije uhapšeno je osam članova kriminalne grupe zbog sumnje da su prikazivanjem nerealno uvećanih troškova za servisiranje helikoptera Makedonske armije oštetili Ministarstvo odbrane za više od 2,8 miliona dolara.

Krivičnom prijavom za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, falsifikovanje i uništavanje poslovnih knjiga obuhvaćeno je još jedno lice, osumnjičeno da je član te kriminalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe, koje nije uhapšeno jer se nalazi na lečenju, objavili su makedonski mediji, prenosi Beta.

Među uhapšenima su i bivši načelnik logistike makedonskog Ministarstva odbrane, bivši narodni poslanik, kao i poslovni ljudi na čije ime su se vodile firme u Makedoniji, ali i Bugarskoj, Velikoj Britaniji i na Kipru, preko kojih se "prao" novac koji je kasnije legalno vraćan u novčane tokove u Makedoniji.

Osumnjičeni, među kojima su neki i u rodbinskim odnosima, terete se da su sa ciljem da steknu protivpravnu imovinsku korist u velikim razmerama, formirali kriminalnu grupu preko koje su u periodu od 2004. do 2009. godine protivzakonito prisvojili gotovo 135 miliona denara, odnosno gotovo 2,8 miliona dolara.

Pomoćnik makedonskog ministra unutrašnjih poslova Ivo Kotevski je naveo da se osumnjičeni terete da su za prikazivanje nerealno uvećanih troškova usluga za servisiranje šest helikoptera makedonskog Ministarstva odbrane osnovali firme u Bugarskoj, Velikoj Britaniji, na Kipru i u Makedoniji, sa ciljem da nadležni makedonski organi nemaju uvid u tokove novca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.