Oduševite porodicu - napravite čokoladna jaja!

Izvor: Prva.rs, 18.Apr.2014, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduševite porodicu - napravite čokoladna jaja!

Sastojci (količina za 6 čokoladnih jaja veličine prirodnih jaja):
- plazma keks mleveni 150g
- margarin 0.2 kom
- šećer u prahu 2 supene kašike
- sok od pomorandže 0.5dl
 
Margarin penasto umutite sa šećerom u prahu, u margarin dodajte mleveni plazma keks i nastavite mutiti dok se smesa ne izjednači. Naspite samo toliko soka da dobijete kompaktno testo, ali vodite računa da smesa treba da je čvrsta. Margarinom malo namažite dlanove pa oblikujte >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << šest jaja od plazma keksa, potrudite se da oblik bude što sličniji pravim svežim jajima.
Za ukrašavanje čokoladnih jaja potreban vam je celofan, fišek koji ste napravili od pek papira, bela čokolada i tamna čokolada za kuvanje, trebaju vam još makaze, jedna viljuška i naravno kolači u obliku jaja koje ćete ukrašavati.
Prvo rastopite tamnu čokoladu nad parom na svakih 100g čokolade dodajte i tri kašike ulja pa pažljivo rastopite smesu zajedno samo da se izjednači. Čokolada ne treba da se pregreje, ako pregrejete čokoladu osećaće se ulje. Za ovu količinu od 6 jaja dovoljno je 100g čokolade za kuvanje.
Rastopljenu čokoladu naspite u manju posudu pa pažljivo viljuškom uranjajte jedno po jedno jaje da se obavije čokoladom. Čokoladno jaje spustite na celofan da se višak čokolade slije, ponovite postupak sa ostalim jajima i stavite jaja u frižider na pola sata samo da se čokolada stegne.
Ispod celofana najbolje prvo stavite dasku pa poređajte jaja da bi ste lakše prenosili jaja u frižider. Celofan je odličan izbor kod rada sa čokoladom pošto sav višak čokolade koji se slije sa kolača možete odvojiti od celofana i ponovo pretopiti, vrlo je praktično i gubitak čokolade je minimalan.
Kad su se čokoladna jaja stegnula pažljivo oštrim malim nožem uklonite višak čokolade oko jaja pa ponovite postupak još jednom da dobijete dva sloja čokolade koji će se lepo stegnuti pa ćete dobiti čvrsta čokoladna jaja koja možete ukrašavati. Ako je potrebno tamnu čokoladu malo zagrejte da postane tečnija. Vratite jaja u frižider da se ponovo stegnu.
Gotova čokoladna jaja pažljivo odvojite od celofana i uklonite višak čokolade, a zatim ih ukrasite.
Belu čokoladu rastopite nad parom, pažljivo je naspite u fišek od pek papira, makazama napravite vrlo malu rupu i pišite belom čokoladom po čokoladnim jajima, možete crtati zeke, cvetiće, krugove ili linije i tačkice budite maštoviti i pre svega strpljivi i vaša čokoladna jaja će biti divna. Za ovu količinu od 6 jaja potrebno vam je 50-100g bele čokolade zavisi od toga kako ćete ukrasiti svoja čokoladna jaja.
Kombinacije su razne možete jaja obložiti belom čokoladom a šarati crnom, ali naglašavam da bela čokolada kad se rastopi bude malo gušća od tamne pa je ovo malo komplikovanije. Takodje dok je čokolada na jajima još vlažna možete čokoladna jaja posuti usitnjenim lešnikom ili raznim ukrasima kao što su šarene mrvice, suvo voće ili narendana čokolada. Mogućnosti su brojne izbor je samo vaš uključite i mališane i beskrajno ćete uživati, ali se spremite na musave prstiće i čokoladu po stolu.
Izvor: erecepti

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.