Zvezde Instagrama upozorene zbog skrivenih reklama

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Apr.2017, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezde Instagrama upozorene zbog skrivenih reklama

Američka agencija za trgovinu traži od poznatih ličnosti da jasno označe svaku plaćenu objavu na svom profilu

Da od društvenih mreža može i da se zaradi, dokaz su brojne poznate ličnosti koje svoj profil koriste za reklamiranje proizvoda za koje ih određene firme plaćaju. Milioni njihovih pratilaca tako mogu samo da nagađaju da li im omiljeni pevač, poznata filmska zvezda, nagrađivani sportista preporučuje kozmetiku, odeću ili hranu na osnovu dobrog ličnog iskustva ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << zato što je za to plaćen.

Da bi prekinuli takvu praksu, koju ocenjuju kao kršenje prava potrošača, američka agencija za trgovinu i zaštitu potrošača upozorila je grupu korisnika Instagrama da su dužni jasno da navedu svaku sponzorisanu objavu na toj mreži. Prema preporukama agencije, svaka „materijalna veza” mora da bude navedena u prva tri reda teksta uz sliku na Instagramu (da bi na prvi pogled bila vidljiva i na mobilnom telefonu). Haštag #sp (skraćeno od „sponzorisana objava”) ili „Hvala (naziv brenda)” nisu dovoljno jasno obeležje plaćene objave.

Prema računici američkih medija, Kim Kardašijan, zarađuje pola miliona dolara od reklamiranja, dok korisnik sa tri do sedam miliona pratilaca može da zaradi do 75.000 dolara za jednu objavu

Agencija nije otkrila na koje adrese je poslala upozorenja, ali je objavila da su to učinili odgovarajući na zahtev udruženja za zaštitu potrošača „Pablik sitizen”. Ovo udruženje ističe da je Instagram postao „divlji zapad” maskiranog oglašavanja, pa je zbog toga, prenose mediji, imenovalo više od 110 zvezda te društvene mreže koje krše potrošačka prava time što na svom nalogu promovišu neki proizvod, krijući da su za to plaćeni. Iako zvanično nije objavljeno nijedno ime, spekuliše se da bi među opomenutima mogli da se nađu pevačice Rijana, Rita Ora, Dženifer Lopez, fudbaler Dejvid Bekam i njegova supruga Viktorija, modeli Irina Šajk, Naomi Kembel, Hajdi Klum, članovi porodice Kardašijan, fudbaler Zlatan Ibrahimović… Kazne koje im prete nisu naročito visoke imajući u vidu njihove zarade i dosežu najviše do 40.000 dolara.

Plaćene objave na Instagramu, ali i na drugim popularnim društvenim mrežama, postale su za pojedine korisnike veliki biznis od kojeg zarađuju značajne novčane sume. Prema računici američkih medija, Kim Kardašijan, zvezda rijaliti programa u kojem je učestvovala cela njena porodica, zarađuje pola miliona dolara od reklamiranja, dok korisnik sa tri do sedam miliona pratilaca može da zaradi do 75.000 dolara za jednu objavu.

SAD nisu jedina zemlja koja prati sponzorisane objave na društvenim mrežama. Australijska asocijacija oglašivača objavila je prošlog meseca smernice u kojima traži da uticajni korisnici sa velikim brojem pratilaca moraju jasno da označe plaćen sadržaj.

Autor: A. M.

Izvor: Politika

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.