Izvor: Politika, 13.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaš pravni vodič

Ispunjavanje zdravstvenih uslova

Zaposleni moraju da ispunjavaju određene zdravstvene uslove, zavisno od prirode posla, ali imaju i pravo da kontrolišu zdravlje prema rizicima svog radnog mesta.

Ako se radi o radnom mestu sa povećanim rizikom, propisano je da poslodavac mora zaposlenog da uputi na lekarski pregled, a radnik ima pravo i obavezu da obavi taj lekarski pregled. Ako je u izveštaju službe medicine rada utvrđeno da je zaposleni zdravstveno sposoban za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rad na radnom mestu sa povećanim rizikom, on je dužan da radi na tom radnom mestu. Ukoliko se na lekarskom pregledu utvrdi da ne ispunjava propisane zdravstvene uslove, zaposleni ima pravo da odbije da radi na tom radnom mestu.

Poslodavac je dužan da radnika premesti na drugo radno mesto koje odgovara njegovim zdravstvenim sposobnostima. Neispunjavanje posebnih zdravstvenih uslova za rad na radnom mestu sa povećanim rizikom ne može biti razlog za otkaz ugovora o radu. Međutim, ukoliko kod poslodavca ne postoji drugo odgovarajuće radno mesto na koje bi mogao da premesti zaposlenog, postavlja se pitanje da li tada može da mu otkaže ugovor o radu, i iz kojih razloga.

Takav slučaj je kada poslodavac, zbog smanjenja obima poslova, ukine radno mesto na kome je zaposleni do tada radio, i premesti ga na drugo radno mesto sa povećanim rizikom: na primer, molere prebaci na radno mesto zidara uz prekvalifikaciju, ali i uz utvrđivanje da li su zdravstveno sposobni za rad na visini. Oni koji nisu zdravstveno sposobni, a ne mogu da se rasporede na drugo mesto, mogu da postanu tehnološki višak.

Ako se radi o privremenoj sprečenosti za rad zbog bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja, poslodavac ne može zaposlenom da uruči otkaz. Radniku koji je postao invalid rada, poslodavac je dužan da obezbedi obavljanje poslova prema preostaloj radnoj sposobnosti. Takođe, ako se pregledom utvrdi da kod zaposlenog postoji opasnost od nastanka invalidnosti na određenim poslovima, poslodavac je dužan da mu obezbedi obavljanje drugog odgovarajućeg posla.Ako zaposleni odbije da radi ponuđeni posao, poslodavac može da mu otkaže ugovor o radu.

Mr Radmila Bosanac

[objavljeno: 14.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.