​Uloga oca u bebinim prvim danima

Izvor: Story, 22.Nov.2014, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

​Uloga oca u bebinim prvim danima

Veza koju majka ima sa bebom od začeća, preko porođaja pa kasnije do stasavanja deteta, često njenog partnera stavlja u drugi plan. Analizirajući ženski i muški aspekt, naša stručna saradnica naglašava na koji se način postepeno redefiniše uloga tate.

foto: Profimedia

Specijalizovani časopisi, internet portali i reklamni bilbordi puni su fotografija na kojima majke grle i nose svoje bebe, dok su slike muškaraca u roditeljskoj ulozi znatno ređe, što dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << doprinosi uvreženom stavu da je žena ta koja u najranijoj fazi razvoja brine o novorođenčetu, neguje ga, podiže i štiti. Njena povezanost sa bebom u biološkom, psihološkom i sociološkom smislu neuporedivo se češće ističe nego povezanost oca i novog člana porodice. U takvoj postavci stvari, mnogi muškarci osećaju se kao višak i stiču utisak kao da su na neki način ispali iz igre. S druge strane, žena prihvatajući ulogu onoga ko preuzima na sebe brigu oko deteta, ali i donošenja svih važnih odluka, nehotice isključuje svog partnera i doprinosi međusobnom udaljavanju.

Piše: Tijana Vraneš

Psiholog i REBT terapeut

NOVI ŽIVOT IZ UGLA RODITELJA

Srećom po nove generacije roditelja, ali pre svega po bebe koje tek stižu na svet, uloga oca polako se redefiniše i sve je više muškaraca koji aktivno učestvuju u podizanju dece od samog rođenja, pa i ranije, tokom trudnoće. Ipak, činjenica da se stvari menjaju, ne znači automatski da je ovaj proces lak. Naprotiv! Muškarci i žene mogu različito da reaguju na dolazak prinove. Dok žena zaneseno satima razmatra boju posteljine i prvih benkica, muškarac će verovatno tek u magli moći da zamisli kako sa svojim budućim sinom šutira loptu. Naravno, mogao je i on da nasloni ruku na stomak svoje trudne žene i oseti bebine pokrete, video je slike posle ultrazvučnog pregleda, pričali su hiljadu puta o mogućim imenima, ali sve dok se njegov sin ili ćerka zaista ne nađu u njegovom naručju, muškarac jednostavno nema tu vrstu opipljive izvesnosti da postaje roditelj.

SUPROTNA MIŠLJENJA 

Ove razlike u doživljaju roditeljstva još tokom trudnoće mogu dovesti do nesporazuma, sukoba i razočaranja. Recimo, mnoge žene imaju utisak da se njihovi partneri ne raduju dovoljno dolasku bebe, ne razmišljaju toliko o njoj i ne iščekuju je toliko nestrpljivo. Nije neuobičajeno da zbog toga budu povređene, pa čak i ljute. Ono što im u tim trenucima neće pasti na pamet jeste to da se očevi pripremaju za novu ulogu na jedan drugačiji način. Iako ne učestvuju u izboru kolica i kreveca sa podjednakom strašću i posvećenošću, oni takođe razmišljaju o promenama koje ih čekaju i često postaju zabrinuti zbog novih odgovornosti, povećanja troškova, mogućnosti da će se trudnoća ili porođaj iskomplikovati. Zato je izuzetno važno da partneri od početka što otvorenije razgovaraju o svojim očekivanjima i brigama. Trudnoća je idealan period da se počne sa postepenim usklađivanjem fantazija, stavova i planova u vezi s tim kako ćete dete podizati i kakvi roditelji uopšte želite da budete.

DA LI JE POROĐAJ ZA MUŠKE OČI?

Prisustvo oca na porođaju predstavlja još jednu važnu temu o kojoj na vreme treba razgovarati. Istraživanja su pokazala da prisustvo i podrška bliske osobe skraćuje trajanje dolaska bebe na svet i smanjuje subjektivni doživljaj bola. Mnogi parovi koji su imali to iskustvo tvrde da je reč o izuzetnom doživljaju koji ih je dodatno zbližio i omogućio im da zajednički započnu novu fazu u svom odnosu. Ipak, u pitanju je vrlo intimna odluka i s tim u vezi ljudi mogu imati različite stavove i osećanja. Neki muškarci plaše se porođaja ili svojih reakcija, dok pojedinim ženama može delovati da rađanje deteta nije za muške oči jer će nakon toga biti manje privlačne svojim muževima. Koji god da su razlozi po sredi, treba ih jasno izraziti, uvažiti osećanja partnera i zajednički doneti odluku.

DOLAZAK BEBE NA SVET

Uloga oca tada može biti skromna, simbolična ili ogromna, pa čak i neprocenjiva. Koliko će se i na koji način on uključiti u podizanje novog člana porodice, zavisi od oba roditelja. Da bi novorođenče dobro napredovalo, fizički i emocionalno, nije dovoljno da bude samo podojeno. Bebi je potrebna ljubav, strpljenje, nežnost, snaga i fizički kontakt. To je nešto što mogu i treba da joj pruže podjednako i otac i majka. Postoji mnogo konkretnih stvari koje svaki muškarac može da uradi kako bi pomogao ženi u prvom periodu nakon rođenja deteta. On na prvom mestu mora jasno da pita kako može da bude od koristi. U nekim situacijama ženi će biti potrebna pomoć oko širenja veša ili da je partner odmeni u nošenju bebe kako bi se ona na miru istuširala. Nema mnogo smisla nagađati i nuditi ono što deluje kao dobra pomoć jer realne potrebe mogu biti potpuno drugačije.

TATA KAO UZOR

Kako dete raste, sazreva i interesuje se za svet oko sebe, uloga oca postaje još direktnija i značajnija. Tata je taj koji će zaštititi i umiriti dete, on svojom stabilnošću garantuje da će sve biti u redu ako je ono uplašeno ili nesigurno. Tu je da bude uzor, da poduči šta je ispravno ili pogrešno.

Jedan od važnih roditeljskih zadataka ogleda se u tome da pruže dobar model ponašanja jer će od njihovog međusobnog odnosa umnogome zavisiti i očekivanja dece od sveta odraslih. Zato je ključno da partneri zadrže bliskost, neophodno je da se međusobno uvažavaju i poštuju, bez obzira na nesuglasice koje su ne samo moguće, već i očekivane u ovoj fazi životnog ciklusa porodice.

Robi Vilijams

Pevač Robi Vilijams po drugi put je postao otac 27. oktobra, kada je njegova supruga Ejda Fild na svet donela dečaka. Umetnik se rođenjem sina pohvalio i u jednom od nekoliko video-snimaka koje je zabeležio tokom porođaja.

- Nikad nisam bio zaljubljeniji i ponosniji na svoju suprugu. Bila je apsolutno neverovatna - rekao je Robi tom prilikom potvrdivši da je jedan od očeva koji ne žele da propuste nijedan trenutak u životu svojih naslednika.

Priredila: Jasmina Antonijević Milošević

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.