Izvor: Politika, 06.Mar.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 8. marta, čitajte:

10 PITANJA O POLOŽAJU ŽENA

Oba pola jednaka, ali muški „jednakiji”

Zorana Antonijević kaže da je većina žena u Srbiji, i pored određenih pomaka, i dalje je izložena stereotipima i predrasudama

U Srbiji žene čine 51,3 odsto ukupnog stanovništva Srbije, ali iako su brojčano u većini, i dalje su „manjina” tamo gde se donose važne društvene, ekonomske i političke odluke i zarađuju velike pare, na rukovodećim mestima i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naučnim institucijama poput SANU. Kao „stub porodice” žena kuva, podiže decu, brine o starim i bolesnim članovima domaćinsta, na radnom mestu mora stalno da dokazuje da je jednako vredna kao muškarac.... i stalno se suočava sa raznim vrstama nasilja, i diskriminacije u ekonomskoj sferi i obrazovanju, u oblasti rada i zapošljavanja, rodne nejednakosti u medijima... Da li se tu nešto menja na bolje, pitali smo Zoranu Antonijević, stručnjaka za pitanja rodne ravnopravnosti i savetnicu misije OEBS-a za Srbiju.

Piše Aleksandra Mijalković 

------------------------------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR

Znanje važnije od lekova

Dr Ljiljana Bajović ističe veliki značaj prevencije i savetovališta za dijabetes

Dijabetes tipa 2, iako se najčešće pojavljuje u odraslom dobu, sve je češći i kod dece i adolescenata, zbog promene načina života, ishrane sa mnogo testa, brze hrane i gojaznosti, kaže dr Ljiljana Bajović, predsednica Saveza udruženja Srbije za borbu protiv šećerne bolesti. Ona kaže da se ova vrste dijabetesa ne nasleđuje direktno, ali se nasleđuje neotpornost, i upravo zato se najviše mora voditi računa da se izbegnu sve potencijalne opasnosti i razvoj bolesti.

Piše Dragoljub Stevanović

------------------------------------------------------------------------

NE SAMO O POSLU: SPELEOLOG RADENKO LAZAREVIĆ

Opčinjen lepotama podzemlja

Radenko Lazarević je istražio više od hiljadu pećina, a za 16 je uradio i projekte i nadgledao uređenje

Pećine je počeo da pohodi 1949. godine, mada do tada o njima nije znao ništa. A posle je, izuzev kraćeg perioda, kada se posvetio eroziji zemljišta i borbi protiv nje, dobar deo svog radnog veka potrošio upravo istražujući lepote „podzemnog sveta”. Danas može da se podiči izuzetnim rezultatima u istraživanju pećinskog nakita kraškog podzemlja, u rangu onih koje je imao i osnivač srpske speleologije Jovan Cvijić.

Piše Dana Stanković 

------------------------------------------------------------------------

VOĆARI RADE NA DUGE STAZE

Anđelija čekana 28 godina

Kruška „anđelija” i višnja „iskra”

Institut za voćarstvo u Čačku stvorio je dve nove sorte krušaka („anđelija” i „julijana”) i tri sorte višanja („nevena”, „iskra” i „sofija”), ne zna se koja je lepša i ukusnija. Za 69 godina od osnivanja ovde je, uključujući i pet novopriznatih, stvorena ukupno 41 nova sorta, a trenutno se, u postupku priznavanja, ispituju još tri perspektivna hibrida šljive i jedan breskve.

Piše Gvozden Otašević 

------------------------------------------------------------------------

SRPSKI NAUČNICI U SVETU (2)

Nezaustavljivo raspamećivanje

Srpski tim 2010. na Matematičkoj olimpijadi (četvrti sleva Teodor fon Burg)

Mnogi još pamte čuvenu krilaticu „Najpre da diplomiram, pa da emigriram”! Da li se u međuvremenu nešto promenilo? Jeste. Sada je u opticaju crnohumorna šala: „Srbija je majka. Rodiš se kad izađeš iz nje”. Prema nalazima dr Vladimira Grečića, koji decenijama proučava iseljavanje, od 1990. do 2010. Srbiju je napustilo 40.000 stručnjaka s visokom spremom. Na svakoga je potrošeno, otprilike, 300.000 dolara.

Piše Stanko Stojiljković 

Magazin

objavljeno: 06.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.