Trebalo bi svi da se zarazimo!

Izvor: Mondo, 23.Maj.2015, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trebalo bi svi da se zarazimo!

Ovo je verovatno jedina stvar koju bi bilo dobro da "zakačimo".

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Kad smo svedoci nečije ljubaznosti, bude nam toplo oko srca. Taj osećaj ima i ime - moralno uzdizanje, i to je zapravo termin koji opisuje osećaj topline i nežnosti koji nas obuzima kad svedočimo ljudskoj dobroti.

I, upravo taj osećaj objašnjava zašto je, zapravo, ljubaznost gotovo bukvalno "zarazna". Studije pokazuju da nas on navodi da poželimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da se prema drugima ponašamo bolje. Budi altruizam, ono najbolje u nama dakle.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u žurnalu Psihijatrija, sprovedeno je sa ciljem da se utvrdi kakve reakcije u našem mozgu i telu izaziva taj osećaj moralnog uzdizanja. Istraživači su merili aktivnost mozga i otkucaje srca 104 dobrovoljca, studenta, kojima su prikazivani video snimci herojskih dela, primera ljudske dobrote ili šaljivih situacija.

Kad bi ispitanicima bili pirikazivani snimci dobrih dela ili herosjkih činova, aktivnost i simpatičkog i parasimpatičkog dela nervnog sistema bi bila pojačana, što je neočekivani rezultat, pošto sugeriše da se istovremeno javlja i "bori se ili beži" i umirujući mentalni odgovor. Kada im je puštan šaljiv snimak, nisu se aktivirala oba sistema, prenosi "Hafington post".

"Ovo je zaista neobičan obrazac, kad vidite da se oba dela nervnog sistema aktiviraju i odgovaraju na isti nadražaj", kaže dr Sarina Saturn, sa Katedre za psihologuju Univerziteta u Oregonu.

Verovatno se radi o tome da svedočenje činu saosećajnosti i dobrote od nas zahteva da svedočimo i patnji drugog aktera te scene, koja onda izaziva stres i aktivira simpatički nervni sistem. Ali kad vidimo da je ta patnja ublažena činom dobrote i ljubaznosti, smirujemo se, i aktivira se parasimpatički nervni sistem.

Rezultati istraživanja pokazali su da se kada prisustvujemo činu tuđe dobrote aktivira središnji deo prefrontalnog korteksa mozga, zona koja je 'odgovorna' za empatiju i mogućnost predviđanja reakcija i ponašanja drugih ljudi, ali samo ako se pomoć pruža osobi koja je fizički povređena. Ako se pomoć pruža nekome ko je ugrožen na drugi način, ova zona ostaje neaktivna.

To ukazuje na činjenicu da ova zona mozga ima određenu ulogu u moralnom uzdizanju, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se utvrdilo šta tačno ta uloga podrazumeva, i zašto se ta regija aktivira tek ako vidimo da se pomoć pruža osobi koja trpi fizički bol.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.