Tajlandski boks razvija reflekse, motoriku i snagu

Izvor: Story, 21.Dec.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajlandski boks razvija reflekse, motoriku i snagu

Zbog udaraca koji su karakteristični za ovu drevnu veštinu, ona je znatno atraktivnija od klasičnog boksa i kik-boksa, a naš stručni saradnik objašnjava njene osnove i razloge zbog kojih je poželjno da je upražnjavate i ako ne volite borbu

fitness, foto: profimedia, Andrija Ramčić

Muay thai ili tajlandski boks predstavlja jednu od najstarijih borilačkih veština. Kako mu ime kaže, nastao je u Tajlandu, državi u jugoistočnoj Aziji, gde ima status nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << sporta. Razvio se iz regularnih borbenih veština, ali specifičan je po tome što je izrazito dinamičan. Ipak, od klasičnog boksa i kik-boksa razlikuje ga to što u njemu ima dosta klinča, bacanja protivnika u parter, različitih udaraca kolenima i laktovima, a pojedina pravila dozvoljavaju hvatanje i držanje noge protivnika. Takođe, dozvoljeni su i udarci pesnicom iz okreta. Zbog svega toga, tajlandski boks važi za izuzetno atraktivan borilački sport kako za treniranje, tako i za gledanje. Pored toga, postao je popularan i među rekreativcima pošto njegovim upražnjavanjem poboljšavate opštu kondiciju, snagu i eksplozivnost tela.

Piše: Tihomir Marjanović, personalni trener

PRAVILNO IZVOĐENJE

Ljudi se najčešće opredeljuju za borilačke veštine kako bi stekli neka od osnovnih znanja iz samoodbrane. Međutim, brzina pokreta, razorna moć udaraca, kao i istančan refleks profesionalnih tajlandskih boksera pokazali su se kao ono što najviše privlači nove poklonike ovom sportu. Pored toga, svakodnevno nastojanje da poboljšate motoriku i savladate tehniku udaraca ne razvija samo vaše telo već i mentalni sklop. Tajlandskim boksom mogu da se bave svi, bez obzira na pol i godine. Ne morate biti fizički spremni da biste počeli da ga trenirate, potrebno je da budete vredni, uporni i istrajni. Oni koji prvi put dođu na trening, a prethodno nisu imali dodirnih tačaka sa borilačkim veštinama, u početku uče osnovne udarce iz boksa. Najbitnije je da savladaju pravilno izvođenje, jer ako vam u početku postane navika nešto što je nepravilno, znatno je teže to ispraviti kasnije. Zatim kao nadogradnja na bokserske udarce poput direkta i krošea, dolaze nožni pokreti iz kik-boksa, kao što su mavaši geri ili lou kik. Oni koji pokažu sklonost ka takmičenju i ulasku u ring, potom se okreću učenju specifičnih udaraca tajlandskog boksa, poput onog kolenom iz skoka.

OPREMA I POVREDE

Rekreativcima je dovoljno da poseduju rukavice, bandažere i fokusere, pa samo udaranjem u džak mogu da načine odličan trening. Oni koji žele da osete kontakt s protivnikom i ozbiljnije se upuste u ovu veštinu, potrebno je da imaju i zaštitnu gumu za zube, štitnike za potkolenice, a postoji i kaciga. Veoma je bitno da polaznici imaju samokontrolu prilikom sparinga kako ne bi dolazilo do neželjenih i nepotrebnih povreda. Kada je reč o toj strani ove borilačke veštine, najčešće su to modrice na nosu, rukama i butnom mišiću. One kod rekreativaca uglavnom nastaju kao posledica nedovoljno kontrolisanog sparinga. Pored toga, profesionalni tajlandski bokseri svakodnevnim treningom stiču i ogromno iskustvo, tako da svojom obazrivošću imaju mogućnost da umanje rizik od ozleda. Podrazumeva se kako onaj trenutak kada se uđe u ring ne dopušta kompromis i štednju, ali uz poštovanje pravila i posedovanje zaštitne opreme ovaj borilački sport može se svrstati u bezbedne.

ZAMENA ZA KARDIOTRENING

Tajlandski boks generalno ne može da bude zamena za trčanje na traci u teretani ili vožnju bicikla. Ali ako se odlučite da ga trenirate, zbog dinamike i eksplozivnosti koju on zahteva, možete vaše telo da dovedete u odličnu formu, što svakako uključuje i gubitak viška kilograma. Ako tajlandski boks ograničite isključivo na udaranje džaka ili fokusera, on postaje veoma blizak rekreativnom kardiotreningu. To i jeste razlog zbog kojeg se pripadnice nežnijeg pola sve češće opredeljuju za spomenutu veštinu.

MAJSTOR NOŽNIH UDARACA

Za ljude s naših prostora, prvi susret s veštinom muay thai predstavljao je film Kik-bokser. U ostvarenju snimljenom 1989. godine, glavnu ulogu tumači belgijski glumac Žan-Klod van Dam koji je mlade oduševio svojim borilačkim sposobnostima i ostao prepoznatljiv kao majstor tajlandskog boksa.

Priredio: Stefan Tošović

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.