Šta se trudnicama vrzma po glavi pred porođaj

Izvor: Mondo, 28.Feb.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se trudnicama vrzma po glavi pred porođaj

Kada se porođaj približi, buduće mame sigurno razmišljaju o tome da li će sve buti u redu, ali evo šta još trudnicama tada prolazi kroz glavu.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Kao deo radijskog programa, nekoliko trudnica kojima je ostalo još malo vremena do porođaja, naglas su izgovarale o čemu razmišljaju i šta ih to brine pred porođaj i sve su snimale na diktafon.

Linda Kendal, koja ima trogodišnjeg sina, kaže da je umorna jer joj sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << teže da sina sprema za vrtić, ali svejedno mora da nastavi. "Da li da nazovem porodicu koja je udaljena dva sata vožnje da dođu", kaže Linda kada pomisli da je možda dobila kontrakcije, ali ipak nije sigurna. "Šta ako još nije vreme?"

Diptee, koja očekuje svoje prvo dete, kaže da se ne plaši porođaja. "Sada je 2:30 ujutru i ne mogu da spavam, pa sam uzela da jedem picu". Nešto kasnije, Diptee kaže "Izazvaće mi porođaj. Ne znam šta će se dogoditi, malo se plašim".

Diptee se nakon toga oglašava iz bolnice, nakon indukovanja porođaja. "Sada je tri sata popodne i ležim u bolničkom krevetu. Iz druge sobe čujem ženu kako glasno vrišti. Ne plašim se, ali znam šta me očekuje", kaže ova trudnica iz Bangladeša koja živi u Londonu.

Nasuprot tome, Sali je izuzetno uplašena zbog predstojećeg porođaja. Ona ima trogodišnjeg dečaka i očekuje blizance, a porodiće se carskim rezom. "Još samo dva dana i imaćemo dva člana više u porodici. Malo sam uplašena i veoma umorna. Pokušavam da razbirstrim misli", kaže Sali i naglašava da su ona i suprug želeli još dece, ali su bili iznenađeni kada su saznali da će dobiti blizance.

Producentkinja ovog radijske emisije Lusi Grinvel kaže da je, prema onome što se moglo čuti od ovih trudnica, ključna emocija pred porođaj – strah od nepoznatog. "Trudnice brine i kakvo će biti to malo, slatko stvorenje. Ako imate sreće, beba će biti zdrava i izrašće u dobru osobu", kaže Lusi.

Ono što, prema rečima producentkinje, takođe brine mnoge trudnice je potreba da se sve isplanira pre porođaja - počevši od stvari koje treba poneti na porođaj, do onoga što je potrebno za bebu. "To je potreba da se kontroliše nešto što je teško kontrolisati".

Sigurno je da je pretporođajni period izuzetno napet, ali već bebin prvi plač i osmeh mamama "nadoknade" sav onaj strah koji su pre toga osećale.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.