Izvor: Politika, 20.Apr.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimcima iz Beograda drugo mesto na „Nikonovom” takmičenju

U konkurenciji 18 fotografa i blogera iz 10 zemalja, fotografije Tihomira Stojanovića zauzele vicešampionsku titulu

Kadrovi jutra na Kalemegdanu i noćni pejzaži sa Mosta na Adi na fotografijama Tihomira Stojanovića zauzeli su drugo mesto na takmičenju koje je nedavno organizovala kompanija „Nikon”. U konkurenciji je učestvovalo 18 učesnika-fotografa i blogera iz 10 zemalja i to na osnovu poziva članova žirija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zadata tema konkursa bila je da kroz objektiv aparata ispričaju priča o jednom gradu.

Prvo mesto zauzela je Odri Feliks sa slikama „Pariz u bojama”, drugi je naš Tihomir Stanojević dok su se na trećem mestu našle „Razglednice iz Helsinkija” Stele Harasek.

Kako pojašnjava naš nagrađeni umetnik, propozicije su bile prilično stroge. Vrednovala se ne samo fotografija već i brzina, to jest vreme za koje su, od trenutka nastajanja snimka, postavljene na posebnom nalogu konkursa i blogu kandidata. Takmičari su imali na raspolaganju aparate najsavremenije generacije sa ugrađenim vaj-faj i dži-pi-es sistemima i određenu aplikaciju. Takođe, imali su samo jedan dan da fotografišu rodni ili izabrani grad.

Noćni prikaz Mosta na Adi (Foto Tihomir Stojanović)

To je upravo bila otežavajuća okolnost našem predstavniku, jer radi po klasičnom radnom vremenu. Zato je odlučio da Kalemegdan fotografiše pre posla – pre devet sati ujutro, a novi most nakon poslovnih obaveza.

 – Toga dana sam morao još i na put u Novi Sad, pa su me kolege ostavile blizu Mosta na Adi. Tada sam imao više vremena, pa sam mogao da koristim stativ – pojašnjava Stojanović, koji se bavi veb-dizajnom, i dodaje da je namerno odabrao ove dve lokacije kao simbole prošlosti i sadašnjosti Beograda.

Ipak nije fotografisao ista mesta koje je ranije gledao kroz objektiv već je jednostavno šetao i po osećaju „fotkao”, opisuje Beograđanin put do osvajanja prvog priznanja iz oblasti fotografije.

„Odsustvo ljudi i pas koji trči, kao jedino živo biće na fotografijama, dodatno pojačava priču o Beogradu”, prokomentarisao je sudija takmičenja Johan Tornkvest fotografiju našeg predstavnika, dok je drugi sudija Tomas Megvajer zapazio: „Tihomir je veoma talentovan fotograf sa odličnim osećajem za kadar. Svoj talenat je odlično iskoristio na ovom takmičenju predstavljajući priču kroz linearne elemente koji se seku.”

A. C.

objavljeno:

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.