Sladoled koji se ne topi

Izvor: Mondo, 01.Sep.2015, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sladoled koji se ne topi

Da, da, i to je moguće.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Letnja muka s rukama lepljivim od istopljenog sadoleda koji curi niz kornet, mogla bi da postane prošlost jer britanski istraživači kažu da su otkrili sastojak od kojeg će se sladoled topiti sporo.

Protein čija je oznaka "BslA", a prirodno ga ima u nekim namirnicama, pomaže da se sastojci sladoleda dobro pomešaju i da bude otporniji na topljenje.

"Taj protein povezuje vazduh, mast >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i vodu, te to čini i u sladoledu, stvarajući super glatku konzistenciju", objavio je Univerzitet u Edinburgu.

Taj sastojak koji su usavršili istraživači škotskih univerziteta u Edinburgu i Dendiju, može biti dostupan u roku od tri do pet godina.

On može da pomogne i da sladoled kada je čvrsto zamrznut, ipak bude kremast i gladak, bez zrnastih kristala leda.

Uz to, zahvaljujući tom proteinu, sladoled može imati manje kalorija i zasićenih masti, a sačuvati kvalitet, ukazuje istraživanje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.