Širi se lista: Još 220 lekova na recept?

Izvor: Mondo, 31.Maj.2016, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se lista: Još 220 lekova na recept?

Na pozitivnoj listi lekova koji se izdaju o trošku osiguranja, moglo bi da se nađe još 220 lekova, ukoliko Vlada prihvati predlog Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Na listi lekova koji se izdaju o trošku osiguranja, ukoliko Minsitarstvo zdravlja i Vlada prihvate predlog Upravnog odbora Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO), uskoro bi trebalo da se nađu još 220 leka koji do sada nisu finansirani iz obaveznog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zdravstvenog osiguranja, pišu "Večernje novosti".

Upravni odbor RFZO usvojio je Pravilnik o izmenama i dopunama i listi lekova 27. maja, i on je odmah upućen Ministarstvu zdravlja radi dobijanja potrebnih saglasnosti.

Među 220 lekova koji su pedloženi da se stave na takozvanu pozitivnu listu medikamenta, nalaze se 172 preparata različitih proizvođača, oblika i doza za lečenje bolesti čija terapija je već pokrivena obaveznim zdravstvenim osiguranjem i 48 lekova za potpuno nove indikacije, za koje osigurani do sada nisu imali pravo na lek o trošku osiguranja.

"Na listu su stavljeni novi lekovi za različita psihijatrijska, kardiološka, dermatološka oboljenja, kao i lekovi za dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i novi antibiotici za bolničku primenu", rekla je dr Verica Lazić, direktor RFZO.

Ona je rekla da je novom listom predloženo da za decu budu besplatni svi antibiotici u obliku tableta i kapsula, kao i lekovi za alergiju.

Uključivanjem novih lekova na pozitivnu listu, omogućeno je da neki preparati, zbog konkurencije pojeftine.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.