Rak dojke godišnje usmrti 1.600 žena u Srbiji

Izvor: Mondo, 20.Mar.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak dojke godišnje usmrti 1.600 žena u Srbiji

Prvi put u Srbiji danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart. Taj Dan je ustanovljen ove godine, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 umre.

Guliver/Getty images/Thinkstock

U Skupštini Srbije danas će biti priređena svečanost i uručena posebna priznanja ženama koje su pobedile rak dojke.

Stručnjaci navode da tačni uzroci raka dojke još nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sasvim poznati, kao i da je zbog toga izuzetno važno bolest otkriti na vreme, zato što je, kada se prvi put jave simptomi, bolest obično uznapredovala i tumor se proširo na regionalne limfne čvorove.

Kod žena u Srbiji rak dojke se najčešće otkriva u odmakloj fazi, što umanjuje šansu za izlečenje.

Devojkama do 20 godina savetuje se da jednom mesečno same pregledaju dojke, ženama do 30 godina da rade kliničke preglede kod izabranog lekara, dok bi sve žene od 45 godine skrining mamografom trebalo da rade na dve godine, jer spadaju u najugroženiju grupu.

(Beta)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Izvor: Studio B, 20.Mar.2013

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart, obeležava se prvi put u Srbiji. ..Taj dan je ustanovljen ove godine, s ciljem podizanja svesti javnosti o značaju prevencije raka dojke od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 umre...U Skupštini Srbije priređena je svečanost i uručena...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.