Postoji način da uživate u slatkom ukusu, a da mu ne kažete zbogom zauvek!

Izvor: Story, 28.Maj.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji način da uživate u slatkom ukusu, a da mu ne kažete zbogom zauvek!

Sve ste probali, ali sklonost prema slatkom ukusu nekako uvek prevagne i pokleknete. Kasnije se borite sa krivicom, a ni činjenica da vam linija pred leto nije baš onakva kakvu ste zimus zamišljali, ne pomaže da se osećate bolje.

foto: Profimedia

Ipak,nije sve izgubljeno jer prema rečima naučnika u pristupu prema slatkim ukusima treba samo promeniti sredstvo, ali ne na uštrb vašeg zadovoljstva. Prema pravilima Balansologije, nove nauke, koja nas uči umerenosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << sasvim je moguće uživati u hrani slatkog ukusa bez osećaja krivice.

Naša urođena želja za hranom slatkom ukusa, naša genetska predispozicija kao i činjenica da volimo slatko navela je naučnike koji su se nedavno okupili na Evropskoj konferenciji za gojaznost u Pragu da ponovo razmotre vezu između gore navedenih faktora i uticaja koji slatka hrana ima na naš apetit i kontrolu telesne težine.

Predavanje dr Frans Belisl sa Univerziteta u Parizu, tokom koga je govorila o rezultatima istraživanja koje pokriva period od čak 30 godina, donelo je veoma zanimljive zaključke o ulozi niskokalorijskih zaslađivača u regulaciji želje za slatkim i kontroli težine.

- Dokazi sugerišu da niskokalorijski zaslađivači ne povećavaju apetit za slatkišima, kao i da ljudi koji uključuju niskokalorijske zaslađivače u svoju ishranu zapravo konzumiraju manje slatku hranu - zjavila je dr Belisl, te dodala da se zapravo želja za hranom I pićima slatkog ukusa može redukovati upravo kroz upotrebu niskokalorijskih zaslađivača.

Stručnjaci iz oblasti ishrane i dijetetike su tokom konferencije u Pragu istakli i veliku ulogu sredine, te psiholoških okidača koji utiču na pojačanu želju za slatkom hranom. Ovi faktori koji često nisu u našoj kontroli, ili makar ne na svesnom nivou, predstavljaju veliki izazov za sve koji žele normalnu telesnu težinu. Jedan od načina za bolju kontrolu želje za slatkim je upotreba niskokalorijskih zaslađivača i edukacija ljudi kako da naprave pametan izbor i ostvare bolji energetski i životni balans upravo kroz umerenu ishranu.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.