Ovo rade skoro sve žene, a opasno je!

Izvor: Mondo, 30.Jun.2016, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo rade skoro sve žene, a opasno je!

Depilirate intimnu zonu jer mislite da je tako bolje za higijenu? Grešite, kažu stručnjaci i dodaju da je upravo suprotno.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Dok neke žene depiliraju ili briju intimnu zonu jer smatraju da je to seksepilnije, druge to rade jer misle da je tako bolje za higijenu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je to - opasno po zdravlje!

Pubične dlačice sprečavaju patogene da prodru u vaginu, kaže ginekolog dr Vanesa Mekej.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Malje na intimnoj zoni su prirodna barijera, umanjuju rizik od virusa i bakterija, štite kožu koja je na tom delu tela izuzetno osetljiva", kaže ona.

"Pored toga što štite od bolesti i kožnih problema, pubične dlake sprečavaju čestice poput prašine i patogenih bakteria da uđu u telo. Takođe, dlačice kontolišu vlažnost, čime se smanjuje rizik od gljivičnih infekcija".

Sprovedena studija je pokazala da većina žena svih uzrasta na neki način "sređuje" intimnu zonu - 62 odsto dama potpuno uklanja dlake, dok ih druge žene samo skraćuju.

Kada je reč o mlađim ženama, one uglavnom briju ili depiliraju intimnu zonu, a među njima je najviše onih od 18 do 34 godine.

Ipak, stručnjaci kažu da su dlačice "poput mekanog jastučića koji štiti vaginu i usmine". Donji veš, naročito tange, ne štite dovoljno intimnu zonu, a čak uzrokuju nelagodnost i bol ženama koje imaju osetljiviju kožu.

Ogoljena koža, odnosno uklanjanje dlaka sa intimne zone, može da dovede do urastanja dlačica, vaginalnih infekcija, alergijskih reakcija...

Dr Mekej upozorava da minijaturne povrede koje nastaju brijanje intimne zone, zajedno sa toplotom i vlažnošću genitalija, predstavljaju idealnu sredinu za razvoj bakterija.

"Ako brijete dlačice 'tamo dole', izlažete sebe većem riziku od pojave polnih bradavica. Iako pubične dlačice to ne mogu u potpunosti da spreče, pomažu da izbegnete kontakt kožu o kožu ukoliko ih neko već ima. Uklanjanje dlačica iritira kožu i dovodi do upale folikula koje ostaju pod kožom, ostavljajući mikroskopske rane", objašnjava dr Mekej.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ovo rade skoro sve žene, a opasno je!

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2016, 06:30

Depilirate intimnu zonu jer mislite da je tako bolje za higijenu? Grešite, kažu stručnjaci i dodaju da je upravo suprotno...Dok neke žene depiliraju ili briju intimnu zonu jer smatraju da je to seksepilnije, druge to rade jer misle da je tako bolje za higijenu. Međutim, stručnjaci upozoravaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.