Ove greške prave svi roditelji početnici

Izvor: Mondo, 25.Sep.2016, 06:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove greške prave svi roditelji "početnici"

Kad dobijete prvu bebu, život vam se pretvori u kovitlac nedoumica, umora i beskrajne radosti. U tim prvim danima, grešimo iz ljubavi, iz straha, prevelike želje da sve bude savršeno...

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Ako uspete da izbegnete ove "zamke", život će vam biti lakši, više ćete uživati sa svojom bebom.

Nemojte verovati svemu što čujete ili pročitate

Internet NIJE vaš najbolji prijatelj u prvim danima roditeljstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ako ne možete da se oduprete porivu da pretražujete net ne biste li se nekako pripremili na ono što vas čeka, onda bar pokušajte da se držite zdravog razuma. Dakle, nemojte sve što ste pročitali uzimati zdravo za gotovo. Isto važi i za savete koje ćete dobijati od prijatelja, komšija, rođaka, slučajnih prolaznika... Ako imate neku nedoumicu i želite savet - pitajte pedijatra.

Nemojte paničiti zbog svake sitnice

Ako mislite da je vaša beba prehlađena, ili da joj nešto fali, idite kod lekara. Ali, dve stvari ne bi trebalo da radite: da se parališete od straha svaki put kad beba kine i da slušate ljude oko vas koji viču "ma nije to ništa" umesto da bebu odvedete kod lekara. Ako vidite da ste na putu da izgubite samokontrolu, samo se setite da su bebe po prirodi stvari prilično žilave. I da su opstajale hiljadama godina bez savremene medicine i u okruženjima koja su mnogo opasnija, prljavija i manje udobna od vašeg doma.

Nemojte ignorisati toplo čelo

Ako imate utisak da je bebi toplo čelo, nemojte dramiti, ali izmerite joj temperaturu odmah. Ako je povišena, konsultujte se sa pedijatrom i odvedite bebu na pregled.

Nemojte zapostaviti partnera

Mame ovo često rade. Ali, iako je beba postala centar vašeg sveta, potrudite se da nađete malo vremena da s bebinim tatom porazgovarate i o stvarima koje nisu u vezi sa vašim malim paketićem radosti. Bebe rastu brže nego što mislite, negujte vezu sa onim sa kime ste izabrali da tu bebu donesete na svet i nemojte nikad zaboraviti da ste se vas dvoje voleli mnogo, mnogo pre nego što je vaša ljubav otelotvorena u tom malom stvorenju.

Nemojte od sebe očekivati nemoguće

Budite realni, i budite ponosni na sebe. Doneli ste bebu na svet. Vi ste najbolja mama na svetu, tata te bebe je najbolji tata na svetu. I sve drugo nema veze. Ni prljavi sudovi, ni veš koji se gomila na polici "za peglanje". Volite bebu, i volite onoga s kim ste je napravili, ništa drugo nije važno. Ako vam treba pomoć - zamolite nekoga da vam pomogne. To nije znak vaše slabosti, već znak da ste pravilno odredili šta su vaši prioriteti.

Nemojte da se zatvorite u kuću

Tek rođenu bebu nećete voditi u gužvu, naravno, ali ako je dan lep u šetnju možete već posle sedam ili deset dana. I za bebu i za vas je dobro da udahnete malo svežeg vazduha.

Nemojte pokušavati da bebi posvetite svaki minut u toku dana

Ako vam treba da odete kod frizera ili da popijete kafu sami, da prelistate novine... bebi ništa neće faliti ako je tata pričuva na sat vremena zar ne?

I, najvažnije od svega - verujte svom osećaju. Ta beba je vaša beba, krv vaše krvi i niko nikad bolje od vas neće znati ni kad joj se spava ni kad je gladna ni kad joj je dosadno. I niko nema prava da vam kaže ni da je ne nosate ("da je ne naviknete na ruke") ni da je ne puštate da spava s vama u krevetu, ništa. Zato što mama i tata uvek najbolje znaju šta njihovoj bebi treba.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.