Ovako to SRBI rade!

Izvor: Mondo, 27.Maj.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako to SRBI rade!

Saznaj kako da postaneš pravi Srbin u 17 koraka ili, drugačije - 17 situacija/ponašanja tipičnih za Srbe.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Kada završiš posetu u gostima, ako imaš automobil, obavezno zatrubi dva puta pre nego što nestaneš iz dvorišta. Drugačije se ne računa da si bio u gostima.

"BRE" koristi što više možeš. To je univerzalna, često upotrebljavana reč među Srbima. Nema nikakvo konkretno značenje, ali rečenici daje intimniji/emotivniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ton, u zavisnosti od toga kako je koristiš. Može dočarati i situacije kada ti “izlazi para na uši” od nervoze: "Stvarno si, BRE, idiot!" Još ako malo povisiš ton…

Na svom računaru napravi folder gde će se nalaziti samo najveći turbo folk hitovi.

Sa ljudima se pozdravljaj tako što ćeš ih poljubiti tri puta u obraz. Predlažemo da razgovor započneš rečenicom: "Pa gde si, BRE, ti?"

Nabavi veliki zidni kalendar koji ćeš okačiti u kuhinju. Ali, ne može da bude bilo koji kalendar, već isključivo onaj u kojem su obeleženi svi praznici.

Najmanje jednom sedmično jedi BUREK sa jogurtom.

Uz doručak pij RAKIJU! Sa šoljicom turske kafe, podrazumeva se. Ovaj jutarnji ritual prenosi se sa generacije na generaciju.

Podizanjem tri prsta uvis - palca, kažiprsta i srednjeg prsta, iskazuje se patriotsko raspoloženje. Ovaj "pozdrav" najčešće se može videti na utakmicama i sličnim događajima. Ako želiš da se uklopiš, znaš šta ti je činiti.

Hleb se jede uz gotovo sve - uz krompir, meso, povrće… Ne jede se otprilike samo uz supu, mada ne garantujemo da nema ljudi koji i to rade. Dakle, uz supu ne moraš, uz sve ostalo - navali! Najzastupljeniji je onaj od belog brašna, nemoj da ispadneš šonja i da kupiš onaj integralni.

Ako imaš psa daj mu ime Žuća.

MORAŠ da znaš kada igra Novak Đoković - vreme, grad, naziv turnira, protiv koga igra, na kom kanalu će biti prenos… I da te probude u pola noći, o Đokoviću moraš da znaš SVE!

Počni da ideš u teretanu! Mišići, naročito na rukama, su ti više nego potrebni dok se držiš za šipku u gradskom prevozu u osam sati ujutru.

Ukoliko nekome, slučajno, padne na pamet da otvori prozor u autobusu, odmah počni da vičeš na tu osobu da ga što pre zatvori. Srbija je, između ostalog, jedinstvena i po tome što ovde PROMAJA UBIJA.

Navikni se na dim cigareta.

Kada izađeš u noćni provod, što je u Srbiji obavezno, na zvuke svoje omiljene pesme podigni ruke uvis i vikni "Jooooooooooooj!"

Dok razgovaraš sa familijom/prijateljima koji žive u inostranstvu, urlaj na telefon/Skype kao da se dovikuješ sa nekim na drugom brdu.

Dok čekaš u redu u prodavnici, pošti… očekuj da ti se obrati baka/deka koja stoji ispred tebe. Uostalom, nikad se ne znaš kakvu informaciju može da ti oda…

E, tako se to u Srbiji radi!

Budite slobodni da dodate u komentarima još neku situaciju/ponašanje karakteristično za Srbe.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Srpski mentalitet – predrasude

Izvor: 011vodič.com, 27.Maj.2015

Saznaj kako da postaneš pravi Srbin u 17 koraka ili, drugačije – 17 situacija/ponašanja tipičnih za Srbe.. 17. Kada završiš posetu u gostima, ako imaš automobil, obavezno zatrubi dva puta pre nego što nestaneš iz dvorišta. Drugačije se ne računa da si bio u gostima.. 16. “BRE” koristi...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.