Olujnom oblaku prva nagrada

Izvor: Politika, 09.Avg.2014, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olujnom oblaku prva nagrada

„Nacionalne geografije” Uz zapis prirodne katastrofe u SAD, najbolji radovi na konkursu popularnog časopisa su snimci prvog susreta budućih supružnika i moći prirode

Fotografija olujnog oblaka nad ravnicom Kolorada, nastala maja 2013. godine, proglašena je za najbolju na takmičenju časopisa „National Geographic Traveler”. U konkurenciji više od 18.000 pristiglih radova iz svih delova planete, pobednik je Marko Korošec iz Slovenije, koji je dobio više nego zanimljivu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nagradu: imaće priliku da bude deo osmodnevne ekspedicije na Aljasci.

Drugoplasirana Agneška Tračevska iz Poljske, za ovekovečenje dogovorenog braka između Arona i Rivke koji su se prvi put videli pred matičarem, kao nagradu je dobila mogućnost da otkrije još tajni fotografisanja u radionici u Novom Meksiku.

Trećenagrađeni je Marko Henauer koji je napravio foto-zapis Zelenog jezera, u Austriji. U proleće, u vreme topljenja snega sa okolnih planina, nivo jezera raste za deset metara. Voda tada prekriva staze, livade i drveće, a pitomi pejzaži dobijaju podvodnu dimenziju

Svi prijavljeni radovi na konkursu bili su podeljeni u četiri kategorije: portreti, slike sa otvorenog (Outdoor Scenes), spontani trenuci i osećaj za mesto (Sense of Place). Učesnici konkursa, koji je trajao od 18. marta do 30. juna, slali su fotografije u digitalnom obliku i nije bilo ograničenja broja prijavljenih radova. Na sajtu popularnog časopisa, u odeljku posvećenom konkurusu, uz rad dat je prigodan opis njenog autora – kako i kada je fotografija nastala.

I naša zemlja je bila zastupljena na ovom popularnom takmičenju, kroz devet fotografija. Fotograf Sebastijan Stivenirs koji je, kako je napisao, za potrebe završnog rada na Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti (KASK) u Gent u Belgiji, boravio u Srbiji četiri i po meseca, snimio je dokumentarac o Šumadiji, a na konkurs je poslao fotografije koje je zabeležio u Kragujevcu.

A. C.

objavljeno: 10.08.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.