Nećete verovati šta sve izaziva osećaj gladi

Izvor: 24sata, 30.Avg.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećete verovati šta sve izaziva osećaj gladi

Da li ste se ikad zapitali zašto nekad možete da jedete ceo dan, a onda imate dan kad uopšte ne osećate glad?

U normalnim uslovima osećamo glad kada smo sagoreli sve što smo uneli i kad nivo šećera i insulina počinju da opadaju. Grelin, hormon povezan sa apetitom, tada daje signal mozgu da smo gladni.

Međutim, u taj proces mogu se umešati najrazličitije stvari. Naučnici su otkrili da moždane ćelije, vitalne za regulisanje apetita, usporavaju svoj rad sa >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << godinama zbog čega dolazi do taloženja masnih naslaga.

Stručnjaci objašnjavaju da je to zbog toga što je našem mozgu potrebno više vremena da shvati da smo siti.

Šta još utiče na osećaj gladi?

GLADNI SMO KAD SMO UMORNI

Ovo se naročito odnosi na žene. Prema istraživanju Univerziteta Kolumbina u SAD, ustanovljeno je da osobe koje imaju manjak sna unose gotovo 300 kalorija dnevno više od onih koji su se dobro naspavali.

MENOPAUZA

Promene u nivou hormona progesterona mogu takođe izazvati osećaj gladi. Ovo se naročito dešava u menopauzi, to jest dve do pet godina pre menopauze.

TABLETE PROTIV ALERGIJSKE KIJAVICE

Poznato je da ljudi naročito posežu za hranom kad su u depresiji. Antidepresivi utiču na funkciju hipotalamusa, deo mozga koji kontroliše apetit. Na hipotalamus takođe deluju i antihistamini, lekovi protiv alergija.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Necete-verovati-sta-sve-izaziva-osecaj-gladi

Izvor: medio.rs, 30.Avg.2014

Da li ste se ikad zapitali zašto nekad možete da jedete ceo dan, a onda imate dan kad uopšte ne osećate glad?..U normalnim uslovima osećamo glad kada smo sagoreli sve što smo uneli i kad nivo šećera i insulina počinju da opadaju. Grelin, hormon povezan sa apetitom, tada daje signal mozgu da...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.