Nar – simbol napretka i plodnosti

Izvor: Story, 21.Dec.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nar – simbol napretka i plodnosti

Dokazano je kako ovo južno voće koje jedemo tokom jeseni i zime ima pozitivno dejstvo kod raka dojke, prostate, pluća, kao i da je delotvorno u borbi protiv depresije i poremećaja raspoloženja

foto: Shutterstock

Iako se nar najviše koristi kao voćna poslastica, on nudi mnogo više od osvežavajućeg ukusa. U proteklim godinama predstavljao je veliku inspiraciju naučnicima. O njemu se najviše govori kao o voću koje je  dobro konzumirati u prevenciji protiv karcinoma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << a preporučuje se i u menopauzi jer smanjuje pojavu valunga, talasa vrućine koji su ženama vrlo neprijatni. Sadrži više antioksidanata od brusnice i pomorandže, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Postoji još mnogo razloga zbog kojih bi u predstojećim zimskim danima trebalo da jedemo ovu voćku.

MNOGOBROJNA ZRNA

Nar, šipak ili granat potiče iz predela koji se proteže od Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli na Mediteran. U Španiji je postao nacionalni simbol, dok su grad i provincija Granada dobili ime po ovoj voćki. Međutim, latinski naziv punica granatum znači kartaginska jabuka, a neki ga nazivaju i kineskom jabukom. Isceđeni sok koristi se za pravljenje tradicionalnog italijanskog napitka la granatina. Ono što je komplikovano kod nara jeste konzumiranje jer je plod prepun zrna s kojima je vrlo teško izaći na kraj. Zbog toga se ne preporučuje maloj deci, jer postoji opasnost da im zrno upadne u dušnik i zato je poželjno da ga iscedite u sokovniku, a ukoliko dodate malo meda, dobićete zdrav sok idealan za vaše mališane.

VIŠE OD VOĆA

Pojedini jevrejski naučnici tvrde kako zabranjeno voće nije bila jabuka, već nar. Veruje se da je prvo drvo nara na Kipru zasadila Afrodita. Korišćen je i za bojenje tkanina, a Donatelo i Mikelanđelo upotrebljavali su ga za slikanje. Na srednjovekovnim umetničkim delima uočljiv je u rukama Bogorodice ili bebe Isusa. Otvoren nar zapravo je simbol Hristove patnje i vaskrsenja. Simboličnu vrednost ima i za masone, zbog mnogo zrna koja se nalaze ispod kore, što je model po kojem se predstavnici loža grupišu u okviru nekog bratstva. Pored toga, nar je simbol napretka i plodnosti. U Turskoj je postojao običaj da mlada baci nar na zemlju i koliko zrnaca iz njega izleti, toliko će ona dece roditi, dok na jugu Italije stanovnici neretko zasade nar kada dobiju prinovu.

LEKOVITO DEJSTVO

Nar je tamnocrvena voćka prečnika od 5 do 12 cm, čiji plod ima oko šeststotinak jarkocrvenih sočnih semenki. Sazreva početkom jeseni, a dostupan je od septembra do januara. Sadrži obilje vitamina C, veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mesto zauzima kalijum. U njegovom soku nalaze se tri vrste polifenola: tanini, antocijani i elagična kiselina. To su vrlo moćni antioksidanti koji štite ćelije od razornog delovanja slobodnih radikala. Gotovo da nema stanja gde svež šipak ili njegov sok nisu pokazali svoje lekovito delovanje. On pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuje nivo holesterola, povoljno deluje kod dijabetesa i limfoma. Zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja zidova krvnih sudova, kao i propadanje zuba. Takođe, smanjuje sintezu estrogena u telu, pa može biti koristan i kod lečenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje zbog mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.

Australijska pevačica i glumica Kajli Minog jedna je od svetski poznatih ličnosti koja je javno govorila o tome kako se borila s rakom dojke, a tom prilikom priznala je da jutarnji meni uvek upotpuni čajem od nara.

RECEPT

Džem od nara


3 kg zrelog nara, 3 kg šećera i 2,5 l vode

Način pripreme:

Očistite nar i dodajte ga u proključalu vodu. Kuvajte oko 30 minuta, zatim propasirajte celu masu. Treba da se dobije tri litra tečnosti. Stavite na šporet i postepeno dodajte šećer. Kuvajte na jačoj temperaturi uz stalno mešanje varjačom. Dužina kuvanja zavisi od gustine mase, ali ako se pridržavamo mere, biće dovoljno 30 minuta. Vreo džem sipajte u zagrejane tegle, pa ih nakratko stavite u mlaku rernu da se uhvati pokorica, a zatim ih izvadite. Kada se ohlade, prekrijte celofanom i dobro zatvorite.

Vreme pripreme: 45 min.

Cena: 650 din.

Piše: Stefan Tošović

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.