Najkontroverznije filmske ljubavne scene koje su rušile tabue

Izvor: Story, 28.Feb.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najkontroverznije filmske ljubavne scene koje su rušile tabue

Britanski servis BBC sastavio je listu 10 filmskih ljubavnih scena koje su rušile tabue, a na listi su se našli i Hičkokova \"Ozloglašena\", Klarkovi \"Klinci\", Linčov \"Plavi somot\"...

Foto: Printskin Jutjub

Ljubavne scene bile su deo filma od samog početka. Jedan od prvih snimljenih filmova bio je jednostavno nazvan "Poljubac", a reč je o 47 sekundi dugom poljupcu koji je skandalizovao tadašnje listove i njihove urednike.

Do 1910. film se razvio >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << dovoljno da ljubavna scena postane deo priče a jedna od najšokantnijih, za to vreme, scena zavodjenja bila je iz "Ambisa", danskog ostvarenja iz 1910. godine u kome glumica Asta Nilsen zavodi cirkuskog izvodjača njišući zanosno kukovima.



Među prvima je na tu kartu zaigrao velikan ranog filma, Sesil B. DeMij. Početkom 20-ih godina prošlog veka sablažnjavao je javnost svojim filmovima poput “Manslaughter” i “Deset zapovesti”, testirajući granice dopuštenog prikaza golotinje, seksa i razvratnosti na velikom ekranu.



Nakon DeMija, žeđ publike za seksualnim pikanterijama zadovoljio je Vilijam A. Velman svojim kultnim delom “Wings” iz 1927. godine. Osim što je bio prvi film u istoriji koji je osvojio Oskara, publiku je zaprepastio prvim poljupcem dvojice muškaraca.Međutim, to su bili tek počeci duge filmske tradicije šokiranja javnosti eksplicitnim scenama seksa.



Sa uvodenjem "producentskog kodeksa" u Holivudu 1930-ih, režiseri nisu imali mnogo "lufta" pri snimanju scena zavodjenja. U to vreme u Holivudu nije bilo moguće snimiti film poput "Ekstaze" u kome je naga Hedi Lamar imala orgazam.

Ta vrsta puritanizma potrajala je decenijama ali je lukavi Alfred Hičkok pronašao način da zaobidje Kodeks i u svoju "Ozloglašenu" uključio je "najduži poljubac u istoriji filma" izmedju Kerija Granta i Ingrid Bergman, koji se grle i ljube dva i po minuta, istovremeno šetajući po stanu, telefonirajući i razgovarajući.



Scene seksa na američkom filmu bile su slobodnije tokom 1960-ih pošto je "producentski kodeks" prestao da važi, ali je jedan film naročito pomogao u tome - "Sweet Sweetback's Baadasss Song" iz 1971. u kome Melvin Van Pibles vodi ljubav sa više žena dok beži od šerifa. Najkontroverznija scena je ona u kojoj se pojavljuje Piblesov 13-godišnji sin Mario, koji igra mladog glavnog junaka u trenutku kada gubi nevinost sa prostitutkom.



Kada je reč o Britaniji, Ken Rasel je šokirao ostrvo rvanjem dvojice nagih muškaraca u "Zaljubljenim ženama", a dodatno ih je sablaznuo filmom "Djavoli" (1971) o verskoj histeriji i seksualnoj panici u 14-vekovnoj Francuskoj. U jednoj sceni OIiver Rid igra Isusa koga skidaju sa krsta samo da bi ga spopala raspusna Vanesa Redgrejv.

“Poslednji tango u Parizu”, iz 1972. godine. Film Bernarda Bertolučija nastao je iz njegovih ličnih maštarija, a rezultat na filmu bio je toliko kontroverzan da je reditelj završio na sudu u rodnoj Italiji. Iako je optužnica da snima ilegalnu pornografiju odbačena, Bertoluči je na pet godina lišen svih građanskih prava, uključujući i pravo na glasanje. Priča o sredovečnom Amerikancu koji se nakon samoubistva svoje žene prepušta sadomazohističkoj i psihotičnoj vezi sa mladom Parižankom danas je publici u sećanju uglavnom zbog scena seksa, a najviše zbog zloglasne scene sa maslacem. Iako je scena analnog seksa uz pomoć maslaca simulirana, suze na licu Marije Šnajder su stvarne, prouzrokovane šokom i iznenađenjem. Naime, spomenute scene nema u scenariju, nego je Marlon Brando odlučio da improvizuje, ne konsultujući se pritom sa svojom partnerkom. Zanimljivo je da su, uprkos kontroverznom statusu filma, reditelj Bertoluči i Marlon Brando nominovani za Oskara.

"Plavi somot" Dejvida Linča iz 1986. sa uznemirujućim scenama silovanja i batinanja šokirao je brojne kritičare koji nisu mogli da prihvate takve "ljubavne scene" u filmu.



Marvelov "Hauard Patak" dobio je filmsku verziju 1986. ali film, koji je producirao Džordž Lukas, nije baš za decu, budući da je flertovao sa uznemirujućom idejom bestijalnosti.

Izvor: Blic

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.