Najbolji saveti za skidanje tih poslednjih 5 kila

Izvor: Mondo, 24.Jun.2017, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji saveti za skidanje tih poslednjih 5 kila

Pet personalnih instruktora podelilo je svoje najbolje savete za skidanje kilograma. Naročito za skidanje tih tvrdoglavih, poslednjih četiri-pet kilograma.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock, Chris Clinton

Možda mislite da je lakše skinuti manje kila viška nego više, i to generalno jeste tačno, sve dok ne dođete do poslednjih pet...

Evo tužne istine, koja je tako dobro poznata svima onima koji su na korak od svoje idealne težine: što ste joj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bliži, to vaše telo slabije uviđa potrebu za promenom. Kao rezultat toga, skoro očajnički želi da zadržu svaku ćeliju salca, kao da je ona poslednja odbrana koja stoji između vas i izgladnelosti. Osim toga, ako imate samo četiri, pet kilograma viška od idealne, zdrave težine, velika je verovatnoća da se već pridržavate prilično dobrog, zdravog plana ishrane i vežbanja, što stvari samo dodatno komplikuje, piše Prevention.

Zato pogledajte šta profesionalni fitnes instruktori savetuju svojim klijentima kad treba da se reše tih nekoliko poslednjih kilograma viška.

Zamenite kardio vežbama snage

"Kažite zbogom fitnesu zasnovanom na kardio-treningu. Ovaj pristup može da izazove disbalans nivoa progesterona i estrogena, što onda smanjuje sposobnost vašeg tela da sagoreva masti. Umesto toga, fokusirajte se na treninge snage umerenog do visokog intenziteta tri do pet puta nedeljno. To će dovesti vaš hormonski status u ravnotežu, a vaš organizam lučiće i više hornona rasta, veoma moćnog hormona koji ženama pomaže da ostanu vitke, ali čiji nivo u organizmu, nažalost, opada s godinama", kaže Hana Dejvis, personalni instruktor i onlajn trener iz Tenesija.

Smanjite unos alkohola

"Prilično je jednostavno, nemojte piti alkohol - čak ni čašu vina - najmanje četiri dana nedeljno. Šećer i kalorije su dovoljno loši sami po sebi, ali alkohol ometa vaš neuromišićni sistem, umanjuje vašu sposobnost da vežbate, koči sintezu proteina i sve ostale faze procesa odmaranja od vežbanja, a to usporava i izgranju mišića i skidanje masnih naslaga", objašnjava Majk Donavanik, personalni trener iz Los Anđelesa.

Promenite ciljeve

"Fokusirajte se na performanse i snagu. Pokušajte da svom treningu date dublji smisao, cilj koji neće biti isključivo mršavljenje. Ponekad je to dovoljno da napravi razliku i omogući vam da postignete ono što želite. Moje iskustvo kaže da su ciljevi koji su fokusirani na sposobnosti bolja motivacija, bilo da je to prvo 'mrtvo dizanje' određene težine, bilo prvi potpuni zgib bez pomoći, ili nešto treće. A kad to postignete, estetski efekti kao što je skidanje tih poslednjih pet kilograma, ili 'uvlačenje' u omiljeni par farmerki dođu sami po sebi", objašnjava Toni Džentilkor, osnivač lanca CORE teretana iz Bostona.

Ne preskačite obroke posle treninga

"Posle umerenog do intenzivnog treninga u trajanju od 45 minuta ili duže, potrebno vam je 15 do 20 grama proteina u roku od 15 minuta od završetka treninga, da bi vaše telo moglo da se oporavi, da bi metabolizan ostao ubrzan i da bi mišići mogli da se grade.

Tokom treninga visokog intenziteta, u mišićnim vlaknima se prave mala oštećenja. Kad telo uđe u fazu oporavka, ta mikro-oštećenja zaceljuju, a mišićna vlakna postaju snažnija, tako da mogu da izdrže intenzivniji trening uz manje mikro-povreda. To vas čini snažnijim, pomaže vam da sagorevate više kalorija i ubrzava vam metabolizam. Ali, ako sebi uskraćujte kvalitetne izvore proteina, ništa od toga se neće desiti, bez obzira na to koliko naporno vežbate", objašnkjava Albert Mateni, personalni instruktor i koosnivač SoHo Strenght Laba.

Neka vaš prioritet bude oslobađanje od stresa

"Budite svesni stresa kojem ste izloženi i dajte sebi 'dozvolu' da se ponekad opustite. Sav stres, bilo da je izazvan rokovima na poslu, bilo vežbanjem ili brigom zbog viška kilograma, ima kumulativni efekat. A ekstreman stres usporava vaš oporavak posle vežbanja, ali i pospešuje nagomilavanje i skladištenje masti. Ako ste pod stresom, uvedite sebi duže večernje šetnje, pokušajte da pronađete tehniku opuštanja koja vam pomaže, idite u krevet ranije nego obično. I nemojte izgubiti iz vida da će sve to što vas u određenom trenutku muči - proći", savetuje Majk Nelson, sportski psihoterapeut iz Minesote.

Plan ishrane za ravan stomakEvo kako da podržite drugaricu kad je na dijeti!Od ovoga je MUKA ljudima koji su na dijetiMršavljenje: Genijalni trikovi kontrole porcijaSmršajte bez gladovanjaOvo vas ometa u skidanju kilograma

--------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija je ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.