NIKO NIJE SAVRŠEN Ove dijete imaju ozbiljne mane

Izvor: 24sata, 19.Dec.2014, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKO NIJE SAVRŠEN Ove dijete imaju ozbiljne mane

Bilo da se radi o Atkinsonovoj, paleo ili nekoj trećoj dijeti, svaka od njih ima svoje prednost I mane.

Ovih šest dijeta sadrže dobre savete, ali se ljudi ili ne pridržavaju svih pravila ili kroz njih sprovode stvari koje nauka ne podržava.

BEZ MASNOĆE

Naravno da ne možete da jedete masnu hranu svakodnevno i očekujete da ostanete vitki. Ipak, dijeta sa malo masnoće na duge staze može da bude ekstremno opasna. S obzirom da takva hrana nema dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << masnoće, taj manjak ćete obično nadoknaditi praznim ugljenim hidratima i ekstra šećerom. To nije poenta ove dijete.

BEZ UGLJENIH HIDRATA

Atkinsonova dijeta koja podrazumeva minimalan unos ugljenih hidrata je potpuno zaludela ljude širom sveta. Oni su se odricali testenine, krompira, hleba i piva, ali su u restoranima naručivali duple hamburgere sa sirom i salatu sa prelivom od visokokaloričnog sira. Iako su mnogi smršali uz pomoć Atkinsona, mana je što su kilograme brzo povratili. S obzirom da im je telo bilo ispošćeno od ugljenih hidrata, organizam im je “ispao iz šina”. Neki su išli tako daleko da su izbacivali pasulj, voće i povrće iz ishrane. Mnogo bolja strategija je da se jedna trećina kalorija unese s mastima, jedna trećina sa proteinima i jedna trećina sa ugljenim hidratima.

PALEO

Jedna od poslednjih hit dijeta je paleo. Držanje ove dijete iz “kamenog doba” podrazumeva konzumaciju mnogo mesa, ribe, voća i povrća i odricanje od žitarica, mlečnih proizvoda, prerađenih šećera i svega drugog prerađenog. Većina nutricionista se slaže da paleo dijeta ima dobre strane. Na prvom mestu je izbacivanje zapakovane, konzervirane i obrađene hrane. Pasulj se izbacuje jer sadrži fitate. Ipak, fitati se nalaze i u voću i povrću, pa u tome nema logike. Drugi problem je što kada iz ishrane izbacite mlečne proizvode i žitarice, teško da ćete obezbediti dovoljno kalcijuma i vitamina D.

BEZ GLUTENA

Mnogi ljudi nisu ni čuli za gluten pre desetak godina, a sada milioni izbegavaju pšenicu, ječam i raž da ne bi unosili taj protein. Da razjasnimo: za one koji boluju od celijakije, ishrana u kojoj nema glutena je neophodna. Za sve druge, nema nikakvih razloga da izbegavaju gluten. Hrana koja je bez glutena često ima više šećera, a ako ne jedete pšenicu, ječam i raž svoj organizam uskraćujete za vlakna, proteine, minerale koji su jako značajni.

SIROVA HRANA

Presna hrana je zdrava. Pobornici ove dijete se drže teze da kuvanjem uništavamo vitamine, enzyme i druge hranljive materije. Za neke namirnice to je tačno. Na primer, svež brokoli ima više sulforafena koji se bore protov raka, nego onaj koji je skuvan. Drugo povrće poput paradajza, povećava hranljivost kuvanjem. Zato je najbolje miskovati svežu i kuvanu hranu.

MNOGO MASNOĆE

Sada znamo da se gojimo od praznih ugljenih hidrata i šećera, a ne od masnoće. Iz toga se izrodila dijeta u kojoj se većinom jede hrana sa mnogo masnoće. Svi pričaju kako je masnoća zdrava, pa su ljudi počeli da je konzumiraju previše. Jedu bademe i avokado po ceo dan i pitaju se zašto se goje. Jednostavno- unose previše kalorija. Kalorije nisu sve, ali su važne.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.