Mrlje od kafe više nisu noćna mora, 6 efikasnih načina da ih uklonite bez muke

Izvor: Story, 28.Feb.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrlje od kafe više nisu noćna mora, 6 efikasnih načina da ih uklonite bez muke

Mrlje od kafe mogu biti dosta tvrdokorne posebno ako odmah ne reagujete. Ipak, i za neestetske mrlje koje su ostale na šoljicama, odeći ili tepisima postoji rešenje. Umesto kupovnim proizvodima možemo ih ukloniti sa čak 5 prirodnih čistača koje verovatno imate

Foto: Profimedia

1.Sirće

Sirće je odlično za uklanjanje mrlja s odeće, uključujući one od crne kafe, soka i čaja. Naime, pre nego što odeću stavite na pranje natopite mrlje s malo >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << sirćeta. Za jako velike i tvrdokorne mrlje dodajte malo više sirćeta i svakako pustite da se odeća natopi  tokom noći.

2. Pivo 

Ukloniti mrlje od kafe s tepiha možda izgleda kao dosta zahtevan zadatak, no uz mali trik s pivom mrlja bi trebala nestati. I iako se ljubiteljima piva ova upotreba omiljenog pića i neće baš svideti, pivo je odličan čistač kafe.

Utrljajte pivo lagano u materijal i mrlja bi trebala nestati. Ukoliko je mrlja tvrdokornija ponovite postupak nekoliko puta kako bi je potpuno uklonili. Mesto gde je bila mrlja nakon toga dodatno operite mlakom vodom s malo deterdženta i potom isperite.

3. So 

Neatraktivne kolute osušene kafe s posuđa možete najlakše oprati ako na sunđer stavite malo soli i lagano istrljate. Ukoliko se ne uklone na sunđer dodajte malo sirćeta i pokušajte ponovno. Razmera soli i sirćeta treba da bude otprilike jednaka. Isti postupak vredi i kada se kafa prolije po odeći, a ovaj trik jednako je delotvoran i s mrljama od crnog vina.

4. Prašak za pecivo

Mrlje od kafe koje su ostale na porculanu možete očistiti i s praškom za pecivo koji će zrnatom teksturom pokupiti nečistoće i dati posuđu sjaj. Naneti ga možete i na kafu prolivenu na odeću, tepih ili stolnjak kako bi pokupio nečistoće te kako bi se mrlja potom lakše oprala.

5. Mineralna voda

Mrlje od kafe delotvorno uklanja mineralna voda. Potrebno ju je direktno staviti na mrlju i lagano ispirati trljajući. Postupak treba ponavljati dok mrlja potpuno ne nestane.

6. Vlažne maramice 

Kafu sa tepiha najbolje je odmah probati ukloniti vlažnim maramicama.  One bi trebale da spreče da mrlje dublje prodiru u tkaninu.

Izvor: Zadovoljna.hr

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.