Ljudsko lice ima 21 izraz, a svi reaguju isto na iste emocije

Izvor: Prva.rs, 15.Apr.2014, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudsko lice ima 21 izraz, a svi reaguju isto na iste emocije

Lice je ogledalo čovekove duše, a emocije su te koje upravljaju njegovim izrazom. Ekspresija lica omogućava da otkrijemo emotivno stanje drugih, a naučnici sa Univerziteta Ohajo identifikovali su ukupno 21 izraz lica.
Posmatrali su i fotografisali lica ispitanika u različitim situacijama i zaključili kako svi na sličan način koriste mišiće lica kada su srećni, tužni ili iznenađeni.
U trenucima sreće obrazi se podižu, usta šire i oči otvaraju, dok će sretno iznenađen >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << čovek podići obrve i široko se nasmejati. Ako je iznenađenje neprijatno, tada će lice otkriti kombinaciju čuđenja i ljutine, s otvorenim ustima u obliku slova O i namrštenim obrvama.
Bolje razumevanje osećanja prema izrazu lica moglo bi pomoći i u lečenju bolesti, na primer autizma i posttraumatskog sindroma.
Prepoznatljive emocije lica:
1. Sreća
2. Tuga
3. Strah
4. Ljutnja
5. Iznenađenost
6. Gađenje
7. Zgražavanje
8. Srećna iznenađenost
9. Sretna zgroženost
10. Tuga i strah
11. Tuga i ljutnja
12. Tužna iznenađenost
13. Tužna zgroženost
14. Strah i ljutnja
15. Prestrašena iznenađenost
16. Prestrašena zgroženost
17. Ljutita iznenađenost
18. Ljutita zgroženost
19. Gadljiva iznenađenost
20. Mržnja
21. Zadivljenost
Izvor: 24sata

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.