Kris Prat – novi Indijana Džons

Izvor: Politika, 31.Jan.2015, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kris Prat – novi Indijana Džons

Zvezda „Čuvara galaksije” trebalo bi da zameni Harisona Forda u petom delu serijala o popularnom arheologu avanturisti

Američki glumac Kris Prat „viđen” je za ulogu Indijane Džonsa u novom, petom delu filmskog serijala producenata i reditelja Džordža Lukasa i Stivena Spilberga, koji će biti realizovan pod okriljem holivudskog studija  „Dizni”, izvestili su američki glumci.

Studio „Volt Dizni” navodno radi na petom delu serijala pošto je filmska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prava kupio od „Paramaunta”, studija koji je serijal realizovao sa „Lukas filmom” kog je „Dizni” već preuzeo pre tri godine i već sada realizuje nove „ratove zvezda”. Prema nekim informacijama, producenti su zainteresovani da ulogu popularnog arheologa avanturiste, koga je igrao Harison Ford, ponude Krisu Pratu, zvezdi filma „Čuvari galaksije”. U ovoj hit avanturi smeštenoj u budućnost, Prat je dosta podsećao na Forda – njegov junak nosi karakteristično odelo koji su mnogi poredili sa Džonsovim, a vokmen koristi kao Indijana bič.

Studio „Dizni” još se nije oglasio povodom medijskih spekulacija o „oživljavanju” serijala, kao ni producent Lukas niti reditelj Lukas. Ipak, naznake da se peti „Indijana Džons” priprema dao je Spilbergov direktor fotografije Januš Kaminski u intervjuu „Verajetiju”. Snimatelj, koji je prošle godine posetio Kustendorf festival u Drvengradu na Mokroj gori, izjavio je da bi naredni film koji će slikati mogao da bude peti deo serijala o arheologu avanturisti.

Kada se pojavio 1981. u filmu „Otimači izgubljenog kovčega”, Indijana Džons je prikazan kao heroj, kao jedan od nas, pojedinac koji nema natprirodne moći, već ga odlikuje radoznalost, ali i spremnost da uloži napor za ono u šta veruje. Publika je to prepoznala, videla je junaka bliskog sebi i krenula sa njim na proputovanja po svetu.

U prvom delu, Indi je tragao za zavetnim kovčegom, u drugom „Hram sudbine” (1984) za Šankarinim kamenjem, u trećem „Poslednji krstaški pohod” (1989) za gralom iz koga je na tajnoj večeri pio Isus Hrist, a u četvrtom „Kraljevstvo kristalne lobanje” (2008) za lobanjom koju su vanzemaljci ostavili na Zemlji.

Džons je uvek prikazivan kao vitez koji se bori protiv „mračnih sila”, koje u prva tri dela predstavljaju nacisti (u trećem delu, čak se susreće sa Hitlerom koji mu se potpisuje u očev dnevnik), dok se u četvrtom delu takmiči sa Rusima u vreme hladnog rata.

Njegov šešir, kožna jakna, revolver i čuveni bič postali su nerazdvojni od Indijane i izgradili su njegov imidž. Jer bič mu služi za otimanje oružja iz ruku neprijatelja, da preleti preko provalije, čak i da sebi privuče lepoticu, koja samo glumi da uspeva da mu odoli. Indi je avanturista koji se jedino plaši zmija, zavodnik koji zna da započne tuču, asvet obilazi spavajući u avionu sa šeširom na glavi.

I. A.

-----------------------------------------

„Poslednji krstaški pohod”, publici najomiljeniji

Serijal o Indijani Džonsu je vrlo isplativ. Prvi deo, pre 34 godine, zaradio je 384 miliona dolara što je za to vreme bio odličan prihod. Drugi deo inkasirao je 333 miliona, a treći 485 miliona dolara. Ipak, najisplativiji je bio četvrti deo sa zaradom od 786 miliona dolara, ali je dobio najlošije kritike kako publike tako i struke. Gledaoci su u mnogim izborima isticali da im je najomiljeniji treći deo – „Poslednji krstaški pohod”.

Kako se serijal razvijao, tako su rasli i budžeti: prvi film je koštao 18 miliona, drugi 28 miliona, treći 48 miliona, a četvrti čak 185 miliona dolara. Sva četiri filma snimljena su na klasičnoj 35-milimetarskoj filmskoj traci, iako je producent Lukas zagovornik digitalne tehnologije.

objavljeno: 01.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.