Kako očevi treba da se uključe u školovanje dece?

Izvor: Story, 03.Okt.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako očevi treba da se uključe u školovanje dece?

straživanja pokazuju da se očevi sa nižom stručnom spremom manje uključuju u obrazovanje dece, dok deca očeva sa akademskim obrazovanjem pokazuju bolje rezultate u školi.

Foto: Profimedia

Proces obrazovanja dece u najvećem broju slučajeva za roditelje je veoma važan, naporan proces ispunjen mnogim brigama. Zavisno od sistema vrednosti koji je zastupljen u porodici, kao i individualnih osobina deteta ovaj proces je u većem ili manjem stepenu stesan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Story <<
Roditelji, vodeći se svojim iskustvom, za svoju dece najčešće žele bolje obrazovanje u odnosu na ono koje sami imaju. Iako je ranije uključivanje roditelja u obrazovanje dece značilo značajno angažovanje majki, u poslednje vreme mnoga istraživanja su pokazala da je uloga očeva u ovom procesu veoma velika. 

Nova slika očeva kao i kulturne i nova vaspitna očekivanja podrazumevaju aktivnije uključivanje u odgajanje dece. Ovo podrazumeva i proaktivnije uključivanje očeva od strane institucija koje se bave obrazovanjem dece, prvenstveno škola i vrtića.

Dok je direktno uključivanje u obavljanje školskih obaveza vrlo poželjno, očevi se i na indirektan način mogu uključiti, kroz podsticanje akadamskog dostignuća, ustaljivanje radne etike, omogućavanje intelektualnih i kulturnih aktivnosti i iskustava.Iako su generalno očevi manje uključeni u školske aktivnosti svoje dece oni i svesno i nesvesno šalju poruke o odnosu prema školi.

Istraživanje koje je sprovedeno u Mičigenu pokazalo je da deca, naročito dečaci, imaju veće akademsko dostignuće kada su očevi bili više uključeni u pružanju primarne nege. Drugi istraživači pokazuju da rano uključivanje očeva u odgajanje dece utiče na razvoj jake radne etike, dobar odnos prema novcu i jasnu vezu između novca i obrazovanja, intelektualne veštine, pripremljenost za školu, odnos prema knjigama, rano učenje i sl.

Kasnija istraživanja su pokazala da očevi sa nižom školskom spremom pokazuju manje spremnosti da se aktivno uključe u obrazovanje svoje dece u odnosu na očeve koje imaju više nivoe obrazovanja.

Očevi koji imaju niža mesečna primanja često imaju velike nade za svoju decu i žele da njihova deca postanu uspešna kada odrastu. To je slučaj i kada očevi imaju nižu stručnu spremu.

Zna se i da je očeva uloga ključna ukoliko roditelji žele da njihovo dete bude dobar čitalac, da lako ovlada ovom veštinom i ima dobre čitalačke navike. Ovo se u najvećem stepenu gradi angažovanjem očeva kroz čitanje priča pred spavanje. Očeva uloga je od ranije bila prepoznata kao uloga onoga ko obezbeđuje sredstva za život. 

Međutim, obavljajući tu aktivnost očevi daju i emocionalnu podršku majkama. Ako se nakon radnog dana očevi uključe u određene aktivnosti i to barem jedan zajednički obrok sa decom, čitanje pred spavanje ili superviziju domaćih zadataka majke će biti u mogućnosti da se posvete nekim drugim obavezama ili prosto mogu imati vreme da se posvete sebi. Reforma obrazovanja u stvari počinje u kući.

Uključivanje očeva u školske obaveze dece rezultira time da deca generalno imaju manje neuspeha u školi. Međutim, angažovanje očeva u obrazovanje dece nema samo uticaj na stvaranje dobrih školskih navika već i na razvoj socijalnih veština. Angažovanje očeva podstiče decu da budu nezavisni i da neguju takmičarski duh koji povećava nivo dostignuća.

Na taj način je društveni život dece stabilniji, sa manje nasilja, zavisnosti ili druge vrste patologije. Deca sa pozitivnim uticajem oca uspešno će se boriti sa izazovima u školi, imaće zdravije odnose sa vršnjacima i drugim odraslim osobama.

Izvor: bebac.com

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.