Kad polivanje ledenom vodom nije glupiranje iz zabave

Izvor: Politika, 20.Avg.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad polivanje ledenom vodom nije glupiranje iz zabave

Internet zaraza u kojoj učestvuju poznate ličnosti, višestruko je uvećala dobrovoljne priloge američkog udruženja obolelih od Lu Gerigove bolesti

Počelo je kao zabava, širilo se internetom velikom brzinom, zahvatilo na stotine poznatih i još više anonimnih ljudi, i sasvim neočekivano preraslo u ozbiljnu humanitarnu akciju i svojevrstan fenomen pop kulture.

Kampanja u kojoj se sportisti, glumci, pevači, poslovni ljudi, pa čak i medijske ličnosti bez zanimanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << polivaju kofom ledene vode donela je američkom udruženju obolelih od retke Lu Gerigove bolesti 16 miliona dolara za nepuna dva meseca, to jest devet puta više od sume koju su prikupili za isto vreme prošle godine. Poslednji u nizu učesnika u ovom izazovu bio je teniser Novak Đoković, a pre njega to je učinila i Ana Ivanović. Izazov kojim se ne samo obezbeđuje novac već se i skreće pažnja na ovo oboljenje prihvatili su pevači: Lejdi Gaga, Džastin Biber, osnivači „Fejsbuka” i „Microsofta” – Mark Zakerberg i Bil Gejts, fudbaler Kristijano Ronaldo, košarkaš Lebron Džejms, TV voditeljka Opra Vinfri...

Pravila su takva da u roku od 24 sata od kada ga neko izazove, učesnik treba da uplati donaciju od najmanje stotinu dolara, a ukoliko to ne učini, mora da se polije ledenom vodom i to dokumentuje video-snimkom na društvenim mrežama (po jednoj verziji ko se polije, daje 10 dolara, ko to ne uradi daje najmanje sto dolara). Međutim, zabave radi, većina njih učinila je obe stvari. Svaki učesnik nominuje sledećeg kako bi se niz nastavio.

Kako je uopšte ovo polivanje povezano baš sa Lu Gerigovom bolešću, odnosno sa finansiranjem razvoja leka za nju? Na početku su učesnici mogli da daju novac bilo kojoj humanitarnoj organizaciji. Onda je Kris Kenedi, golfer iz Filadelfije, izazvao ženinu rođaku čiji muž boluje od Lu Gerigove bolesti i od tada sve donacije idu na račun ovog udruženja.

Tajna uspeha ove akcije nije samo u poznatim ljudima. Za razliku od odlaska na dobrotvorni koncert ili učešća u humanitarnim trkama i šetnjama, polivanje ledenom vodom – iako stresno za organizam – sasvim je jednostavno, ne zahteva puno vremena, može svako, a čin može da se podeli sa većim brojem ljudi.

Mark Zakerberg (Foto express.co.uk)

Bez obzira na očigledne rezultate kampanje, nisu je zaobišle ni kritike poput onih da je reč o egzibicionizmu, jer svako od učesnika može da pokloni novac i bez predstave sa polivanjem, ili da se sve završi samo na polivanju, bez novčane donacije. Čak i da je lična promocija jedini motiv učesnika, čak i da voda nije hladna, pa i da ni jedan dolar nisu dali, sve kritike padaju u vodu kada se na svetlo dana iznese podatak da je za nepuna dva meseca prikupljeno 16 miliona dolara, što je tri miliona manje od njihovih priloga iz 2012. godine. Međutim, ostaje da se vidi hoće li ta sredstva biti dovoljna da naprave pomak u razvoju leka za koji farmaceutska industrija nije zainteresovana, jer bolest od koje boluje i britanski naučnik Stiven Hoking, pogađa jednu od 10.000 osoba.

Obama izbegao polivanje, Vin Dizel izazvao Putina

Džastin Biber i Lebron Džejms izazvali su američkog predsednika Baraka Obamu koji je poštovao pravila i nije se polio, već je izabrao da pokloni novac. Glumac Vin Dizel nominovao je Ruskog predsednika Vladimira Putina koji još nije odgovorio na izazov.

Kofa para Čarlija Šina umesto leda

Glumac Čarli Šin na drugačiji način odgovorio je na ovaj izazov: umesto ledenom vodom, na sebe je prosuo 10.000 dolara, objasnivši u video-snimku da će se led istopiti, a novčanice neće. Nominovane je pozvao da se na isti način uključe u kampanju.

A. Marinković

objavljeno: 21.08.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

I psi u "ledenom izazovu"

Izvor: B92, 21.Avg.2014, 11:20

Ljudi se polivaju kofama ledene vode na sve strane, internet je pun snimaka na kojima su poznate ličnosti, obični ljudi, deca, a sve u svrhu prikupljanja novca i skretanja pažnje na borbu protiv Lu Gerigove bolesti. "Ludilo" se prenelo i na vlasnike kućnih ljubimaca...Izazov su "prihvatili" psi svih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.