Jagnjetina kao praznično jelo

Izvor: Story, 25.Apr.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagnjetina kao praznično jelo

Pored toga što nas asocira na ukusne kulinarske poduhvate, meso mladunčeda ovce bogato je mineralima i vitaminima B kompleksa koji poboljšavaju zdravstveno stanje našeg organizma

foto: shutterstock

Kada se kaže jagneće meso, misli se na proizvod od mladunčeda ovce. Pod tim se podrazumevaju tovna jagnjad, koja su prve godine svog života pasla na paši, ili sisančad, koja su oko šest meseci hranjena mlekom. Meso jagnjadi sisančadi je svetloružičaste boje, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << tovne jagnjadi jarko crveno. Važi za vrlo ukusno i mekano, sa punim ukusom i finom teksturom. Smatra se da su najukusnija jagnjad ona od 2 ili tri meseca, koja su teška do sedam kilograma.

DELOVI ZA PRIPREMU

Jagnjetina se priprema na različite načine. Među delovima ove životinje od kojih se prave jela nalazi se but, to je deo od čistog mesa, idealnog za razna pečenja. Potom plećka, koja je malo masnija i obično služi za pravljenje gulaša. Vrat jagnjeta pogodan je za dinstanje, dok je kare kvalitetan mekani deo koji se najčešće peče na roštilju. Bubrežnjak je zadnji deo jagnjeta, koji je veoma sočan. Tu su i prsa, donji deo jagnjećeg stomaka, koja se koriste za nadevanje i rolovanje.

IZVOR PROTEINA

Zahvaljujući veoma visokom hranljivom nivou, gotovo svako meso predstavlja vitalni deo kvalitetne i uravnotežene ishrane. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina koji su neophodni za rast, obnovu i izgradnju organizma kao što je to meso. Jagnjetina sadrži mnoge važne vitamine i minerale. Naravno sve to u zavisnosti o kom delu jagnjeta je reč. Nemasno meso u 100 g ima 121 kaloriju, a sadrži 20 g proteina i 4,6 g masti. Srednje masno meso ima 211 kalorija, a sadrži 19 g proteina i 15 g masti. Masno meso ima 279 kalorija, a sadrži 18 g proteina i 23 g masti. Obiluje bogatstvom vitamina grupe B, među kojima su najzastupljeniji B2, B3 i B12.

SAVETI

Ukoliko želite da se uhvatite u koštac sa pripremanjem jagnjetine, evo nekoliko saveta. Meso treba da bude svetloružičaste boje, mekano i kvalitetno, najbolje je sveže, prijatnog mirisa, sa tvrdom masnoćom. Peče se na suvoj toploti da dobije hrskavu koricu i povremeno se preliva sokom od pečenja. Kada želite da proverite koliko je meso pečeno, najbolje je da zabodete iglu u njega. Crveni sok koji izlazi iz mesa označava suviše sirovo, ručičasti da je meso još krvavo, prozirna boja da je srednja pečeno, a ukoliko soka gotovo da nema, to je signal da je meso potpuno pečeno.

RECEPT:

Jagnjeći but sa aromatičnim travama

Sastojci:

1 jagnjeći but

1 kg krompira

1 kašika domaćeg dodatka od povrća

4 kašike ulja

2 kašike soja umaka

8 zrna crnog bibera

začinske biljke, bosiljak, origano

so

Broj osoba: 3

Cena: 890 din.

Vreme pripreme: 60 minuta

Način pripreme:

Jagnjeći but preko noći staviti u marinadu pripremljenu od ulja, vode, bosiljka origana, soli, soja umaka, bibera i dodatka od povrća. Jagnjeći marinirani but staviti u zemljanu tepsiju koja ima poklopac, preliti sa 1 dl marinata i poklopiti. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa. Tepsiju izvaditi, dodati oljušten krompir isečen na četvrtine, ponovo poklopiti, vratiti u pećnicu i peći još 60 minuta. Poslužiti uz sezonsku salatu i Prezident somborska sir.

Žerar Depardije

Francuski glumac sa ruskim državljanstvom Žerar Depardije važi za velikog gurmana. Ako želite da ga oraspoložite, najbolje je da mu ponudite odlazak za bogatu trpezu, a ako na njoj bude jagnjetina, bićete blizu tome da mu postanete prijatelj. Iako je francuska kuhinja prepoznatljiva po junećem mesu, ovaj korpulentni umetnik veliki je poštovalac kuhinja u kojima je zastupljena jagnjetina.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.