I odbornici Opštine Palilula uz kampanju „NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Sep.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I odbornici Opštine Palilula uz kampanju „NAJVAŽNIJI POZIV U ŽIVOTU“

BEOGRAD – Predavanjem o suštini donorstva i simboličnim potpisivanjem donorskih kartica odbornika skupštine opštine Palilula nastavljena je druga faza kampanje „Najvažniji poziv u životu“, koju sprovode Hemofarm Fondacija i Ministarstvo zdravlja

Na predavanju o suštini donorstva, značaju programa transplantacije za društvo i važnosti usvajanja novog Zakona o transplantaciji i pretpostavljenom donorstvu, govorio je dr Nenad Milojičić iz Uprave za biomedicinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<
Sa iskustvima višegodišnjeg boravka na listi čekanja i osluškivanja kada će uslediiti taj najvažniji poziv u životu da je nađen organ, odbornike je upoznao Nebojša Pospišil, koji je 3 godine čeka novo srce.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić rekao je da je kolektivno potpisivanje donorskih kartica humani gest, ali istovremeno i lični čin odgovornosti nosilaca javnih funkcija prema svojim sugrađanima.

Želim da naglasim da je moj tim najmlađi u Srbiji, da u mom Kabinetu ni jedan član nije stariji od 34 godine, i da smo baš zato prvi odlučili da potpišemo kartice. Moramo da razbijemo predrasude o doniranju i transplataciji organa i da podižemo svest svih oko nas o ovoj temi. Na ovaj način podržavamo kampanju za promenu zakona o zaveštanju organa. Nemojte da zaboravite jednu stvar, jedan donor u Srbiji može da spasi 4 života, a 20 puta je veća šansa da se razbolimo i da budemo primaoci organa nego da doživimo moždani udar i budemo donori“, dodao je g. Jovičić.

Saradnjom sa državnim i gradskim insitucijama počela je druga faza kampanje „Najvažniji poziv u životu“ čiji je osnovni cilj usvajanje novog Zakona o pretpostavljenom donorstvu koji vraća nadu za mnoge na listama čekanja za novi organ.

Donorstvo je tema o kojoj je donedavno bilo više predrasuda, poluinformacija, neistina od pravih informacija. Mediji, pogledu edukacije, imaju važnu ulogu, ali ne manja uloga je i na predstavnicima institucija sistema. Podrškom kampanji i simboličnim potpisivanjem donorske kartice i odbornici daju primer, sugerišu stav države, lokalne samouprave, a pre svega lični stav. Na ovaj način se takođe sugeriše i poverenje u sistem„, rekla je u ime Hemofarm Fondacije Sanda Savić.

Pod pokroviteljstvom Hemofarm Fondacije dokumentarni film pod nazivom “Čekajuci najvažniji poziv u životu“, koji se bavi životom, razmišljanjima i problemima ljudi koji su na listi čekanja za transplantaciju organa, premijerno je najavljen na obeležavanju Evropskog dana jezika koji organizuje Gete Institut uz podršku Saveta Evrope i delegacije EU u Srbiji. Ovaj film će biti okosnica obeležavanja predstojećeg Evropskog dana donora.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.