I akne imaju dobrih strana (verovali ili ne)

Izvor: Mondo, 30.Sep.2016, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I akne imaju dobrih strana (verovali ili ne)

Osobe koje pate od akni sporije stare od onih čija koža nije problematična.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Ako imate akne, verovatno sanjate o glatkoj, nežnoj koži poput breskve, znate, onakvoj kavu imaju "svi ljudi osim vas". Ali, nauka sad ima dobre vesti za vas.

Ispostavilo se da osobe koje u mladosti pate od akni sporije stare od onih koje nikad nije mučio loš ten. I, taj efekat usporavanja starenja ne odnosi se samo na lice, već na celo telo!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Istraživanje sprovedeno na Kings koledžu u Londonu pokazalo je da "osobe koje u mladosti imaju problematičnu kožu uglavnom imaju duže telomere u belim krvnim zrncima, što znači da su ćelije njihovog organizma generalno otpornije na starenje".

Telomeri su neka vrsta zaštite koja naše hromozome sprečava da se oštećuju prilikom replikacije. Kako godine prolaze, telomeri se kidaju, što za posledicu ima odumiranje ćelija i bore.

Ali, duži telomeri - duže opstaju. Što znači da starenje ide sporije.

Tokom istraživanja, naučnici su posmatrali telomere belih krvnih zrnaca kod 1.205 blizanaca, od kojih je četvrtina iskusila akne u nekom trenutku u životu. Utvrdili su da su ćelijski telomeri kod ispitanika koji su patili od akni "značajno duži" što za posledicu ima sporije starenje ćelija.

"Već godinama dermatolozi primećuju da se prvi znaci starenja znatno kasnije pojavljuju kod osoba koje su u mladosti imale problematičnu kožu", kaže de Simone Ribero. "Naša saznanja sada su objasnila ovaj fenomen."

Pa iako verovatno mrzite akne, i dajete sve od sebe da ih se rešite, dugoročno gledano, to zapravo i nije toliko loše.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.